22.5 C
İstanbul
6 Ekim 2024, Pazar

İstanbul’da Yüzlerce Kişi Filistin İçin Yürüdü

İsrail’in Filistin’e başlattığı saldırıların birinci yılında İstanbul’da yüzlerce kişi Filistin için yürüdü. Filistin Eylem Komitesi’nin düzenlediği eylemde Taksim’deki AKM önünde yüzlerce kişi bir araya geldi. Sonrasında Filistin’e destek amacıyla Dolmabahçe’ye kadar sloganlarla yürüdü.

Yürüyüş sırasında eylemciler “Filistin direnişi kazanacak, soykırımcı İsrail ve suç ortakları yenilecek” yazılı pankart açtı. Yüzlerce kişi, “Denizlerin’in izinde Filistin’in yanında” “Filistin’den Rojava’ya direnen halklar kazanacak”, sloganları attı. Eylemciler İsrail’in saldırısında öldürülen aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’yi de andı.

Konsolosluk Önünde Filistin Protestosu

Yürüyüş, Almanya Konsolosluğu önünde kısa bir duraklamayla devam etti. Eylemciler Almanca sloganların yer aldığı pankartı Konsolosluğun karşısındaki ağaca astı. Ardından Almanya’nın İsrail’e verdiği silah desteği ve Filistin’e yönelik saldırılar karşısındaki duruşu eleştirdi: “Nazi geçmişinizin kefareti olarak İsrail’e silah desteği sağlamanız tarihinize yeni bir kara leke olarak geçecektir.”

Dolmabahçe’de ise Filistin Eylem Komitesi adına basına açıklamayı avukat Gülyeter Aktepe okudu. Aktepe, şunları söyledi:

İstanbul, Filistin Halkı İçin Yürüdü

“Emperyalist güçler, Filistin toprağına ırkçı İsrail rejimini yerleştirerek halkı topraklarından sürüyor, öldürüyor ve kaynaklarını yağmalıyor. Bununla beraber, 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı eylemi, Filistin halkının sürdürdüğü varoluş mücadelesinde işgal rejimini sarsan büyük bir hamle oldu. Bizler, Filistin halkının işgal rejimine karşı verdiği meşru direnişi destekliyoruz.

ABD ve Batı Avrupa’nın İsrail’e Desteği

ABD ve Batı Avrupa ülkeleri, İsrail’in soykırım boyutuna ulaşan saldırılarına doğrudan askeri ve siyasi destek sağlıyor. İsrail ordusu, dünyanın en gelişmiş teknolojileriyle donatılmasına rağmen, sömürü ve abluka altında yaşayan halkların direnişi karşısında her geçen gün daha vahşi hale geliyor. Bunun yanı sıra, İsrail Filistin, Lübnan, Yemen, Suriye ve İran’da kan dökmeye devam ediyor. Emperyalist güçler bölgede kalıcı olmak isterken, on binlerce insanı öldürüyor. Bunun ardından, milyonlarca insanı ölüm ve yaralanma tehdidi altında bırakıyor, kuşatarak açlığa mahkum ediyor ve evlerini terk etmeye zorluyor.

Filistin Direnişi Dünya Çapında Yankı Buluyor

Filistin halkı, bu pervasız saldırganlığa karşı verdiği direnişle dünyanın her yerinde yankı buluyor. Sömürgeciliğe karşı çıkan tüm dünya halkları olarak, bizler de bulunduğumuz her yerde İsrail’i tecrit etmek ve ona güç sağlayan tüm mekanizmaları durdurmak için çabalıyoruz. Türkiye’deki iktidar da bu süreçte İsrail’e destek verdi. Öte yandan, Filistin davasına sahip çıkan kitleler sokağa çıkarak, iktidarın geri adım atmasını sağladı. İlk yedi ay boyunca, Türkiye doğrudan İsrail’e çelik, kimyasal maddeler ve yakıt gibi hammaddeleri gönderdi. Bununla beraber, bugün hâlâ Türkiye üzerinden İsrail’e petrol giderken, Türkiye sermayesi de elektrik sağlıyor. İşgal devletine lojistik destek de dolaylı yollarla devam ediyor.

Türkiye ve İsrail ile İlişkileri Kesmeli

Türkiye, askeri üsleri üzerinden İsrail’e istihbarat sağlıyor ve Türkiyeli şirketler, savunma sanayii alanında işgal devletiyle ortaklık kurmaya devam ediyor. Bizler, Türkiye’nin İsrail ile kurduğu askeri, ticari ve diplomatik tüm ilişkilerin derhal kesilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla beraber, işgalden kâr sağlayan şirketlerin de sorumlu tutulması ve hesap vermesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Filistin’e Destek

Sadece İsrail’i kınamak ve hamaset dolu nutuklar atmak yeterli değildir. Bugün Filistin halkı için en önemli destek, İsrail ile yapılan tüm askeri anlaşmaları feshetmek ve ona askeri ambargo uygulamaktır. Öte yandan, Serbest Ticaret Anlaşması’nı feshederek ticaret yollarını İsrail’e kapatmalıyız. Ayrıca, diplomatik ilişkileri kesmeli ve işgal devletindeki tüm yatırımları geri çekmeliyiz. İşgal devletini tecrit ederek, Filistin halkının mücadelesine en güçlü desteği sağlayabiliriz.

Bizler, Filistin direnişinden aldığımız ilhamla mücadelemize devam ediyoruz. Filistin nehirden denize özgür olana kadar, bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Zafer, Filistin halkının olacak ve özgürlük Filistin topraklarına dönecek.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER