20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Tonya Süt Ürünleri Kooperatifi’nde Üretim Durdu

(TRABZON) – Trabzon’un Tonya ilçesinde 1968 yılında Tonyalılar tarafından kurulan Tonya Süt Ürünleri Kooperatifi’nin üretiminin durdurulmasına CHP ilçe örgütü ve vatandaşlar tepki gösterdi.

Tonya Süt Kooperatifi, Tonya Süt Fabrikası’nın üretimine ara vermesi sonucu kapanma durumuna geldi. Tonya’da kooperatif üyelerinin de katıldığı basın açıklamasına topluluk adına konuşan CHP Tonya İlçe Başkanı Şuayib Aydın yaptı.

Aydın: “Kooperatifçilikten anlamayanların basiretsizliği”

CHP Tonya İlçe Başkanı Şuayib Aydın özetle şunları söyledi:

“55 yıllık macera sona erdi. Tonya Kooperatif kapandı. Bu hafta itibarıyla süt alımı durduruldu. İşçilerin görevine son verildi. Geldiğimiz nokta bu! 1969’da kurulan kooperatifin tabutuna çivi çakanlar kına yaksınlar. Ortak olsun veya olmasın her Tonyalının evine katkı sağlayan bir kuruluş artık yok. Çocuklarımızın kurşun kalemi, defteri, kitabı, okul kıyafeti, üniversiteyi kazanan çocuklarımızın okul harçlığı, askere gidenlerin askerlik harçlığı, evimize her ay aldığımız bir çuval un artık yok. Tarımsal kalkınma kooperatifleri arasında Türkiye birincisi olan Tonya ve bütün köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Tonya tarihinde bir hatıra olarak kalacak. Başta, ülkemizdeki tarım politikaları bizi bu hale getirdi. Sadece bu politikalar mı? Liyakatsiz, beceriksiz, kooperatifçilikten anlamayan yöneticilerin basiretsizliği de önemli etkenlerden biri. Kooperatife sokulan siyaset de batmasına yol açan başka bir etken.

“Siyasete alet ettiğiniz kooperatif kapanınca rahat mı edeceksiniz?”

Ülkemizin karşı kaşıya kaldığı ekonomik çöküntünün bir örneğini de Tonya’da yaşıyoruz. Tonya Kooperatifi’nin durumu ne ise ülke ekonomisi de aynı. Tonya Kooperatifi sanki bir ayna. Baktığınızda çöküntünün, batışın, iflasın resmini görüyorsunuz. Kimine göre 15, kimine göre 20 milyon borcu olan kooperatif icralık. Alacaklılar sıraya girmiş durumda. İcradan satışa çıkarıldığında, batan geminin mallarını almak isteyenler pusuda bekliyor. Takdir ettikleri fiyatlar, Tonya Tereyağı markasının dörtte biri bile değil.”

Suçimez: “Liyakatsiz kişilere görev verdiğiniz zaman sonucu gördük”

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ise yine özetle şunları söyledi:

“Bugün çok üzgünüz 1968 yılında kurulan Tonya Süt Kooperatifi şu anda fabrikasını kapatmış durumdadır. Niye üzgünüz; yaş itibariyle baktığımızda bu kooperatifi kuranlar sizlerin babaları, anneleri ve ataları. Sizleri onlar emekleri karşılığında elde ettikleri sütü bu kooperatife vererek yetiştirdiler. Eğer bugün buradaysanız oradaki büyük emeği, büyük yatırımı görmezden gelemeyiz. Peki o zaman bugün yaşadığımız ne? Yaşadığımız tamamen AKP klasik filmi. Yaparsa AKP yapar, yaparsa AKP kapar, yaparsa AKP burada kooperatifi kapar ama hemen bir hafta sonra da Tereyağı Festivali yapar. Tonyalı kan ağlıyorken onlar kemençe çalıp horon oynamayı tercih ederler. Bir kez daha sesleniyorum; liyakatsiz kişilere ehil olmayan kişilere görev verdiğiniz zaman sonucu gördük.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER