22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

CHP Milletvekili Kaya: “Türkiye’de Esas Beka Sorunu Tarımdır”

(OSMANİYE) – CHP Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Kadirli ilçesinde yer fıstığı üreticileriyle buluştu. Üreticiler, artan maliyetler ve düşük kazançlar nedeniyle zor günler yaşadıklarını anlattı. Kaya, bu durumu Türkiye’nin en büyük beka sorunu olarak değerlendirdi.

Bununla beraber Kaya, tarımın ülkenin geleceği için stratejik önem taşıdığını vurguladı. “Tarımın sahibi yok, çiftçiler iflas etti. Tarım Bakanı’nı, milli bekaya sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

Milletvekili Kaya Tarım İşçilerini Dinledi

Ziyaret sırasında fıstık üreticisi Ali Nergizli, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. “Geçen yıl fıstığın kilosunu 60 liraya sattık. Ancak bu yıl 30 liraya satmak bile zor.” dedi. Ayrıca, “Maliyetler iki katına çıktı, ama kazanç yarıya indi” diye konuştu. Bununla birlikte üretici, artan mazot, gübre ve işçi maliyetleriyle başa çıkamadıklarını belirtti. “Alıcılar ürünümüzü beğenmediklerini söyleyerek fiyatı düşürüyor. 35 yıldır bu işi yapıyorum, böyle kötü bir yıl görmedim” dedi.

“Maliyetler İki Katına Çıktı, Fıstık Yarı Fiyatına Satılıyor”

Bir başka yer fıstığı üreticisi ise maliyetlerin 20 bin liraya kadar yükseldiğini ifade etti. “Geçen yıl dönüm başına maliyet 8-10 bin liraydı. Ama bu yıl 20 bin lirayı buluyor. Fıstığı 30 liraya zor satıyoruz, o da vadeli” dedi. Üretici, 2002 yılında 1 ton buğdayla 22 çeyrek altın alabildiğini, şimdi ise sadece bir buçuk çeyrek alabildiğini anlattı. “20 çeyrek zarardayız, tarım iyice kötüye gidiyor” diye ekledi.

“Çiftçiye Sahip Çıkılmıyor”

Kaya, AKP’nin uyguladığı tarım politikalarının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü belirtti. “Çukurova’nın çiftçisini ekmeğe muhtaç ettiler. Tarım bitmiş, çiftçi iflas etmiş. Çiftçiyi ithalata dayalı politikalarla bu hale getirdiler” dedi.

Kaya, çiftçilerin yıllardır tarımdan para kazanamadığını, yer fıstığı ve mısırın para etmediğini vurguladı. “Yedi kişilik haneler nasıl geçinecek? Çiftçilerin sorunlarına acilen çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

Osmaniye’nin Yer Fıstığı Sahipsiz Kaldı

Kaya, Osmaniye’nin yer fıstığının Türkiye’nin en kaliteli ürünlerinden biri olduğunu, ancak üreticilerin sahipsiz bırakıldığını söyledi. “Osmaniye’nin yer fıstığı sahipsiz. Çiftçi zor durumda, Tarım Bakanlığı’ndan bir adım bekliyor” dedi. Ayrıca şunları bekledi:

Tarımı bitiren çiftçiyi iflas ettiren sizin ithalata dayalı politikalarınızdır. Çiftçinin sahibi yok. Türkiye’de esas beka sorunu tarımdır. Tarımın sahibi yok. Buradan tarım bakanını, çiftçiye ülkenin milli bekasına sahip çıkmaya çağırıyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER