19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Fernas İşçilerine Polis Saldırısı: 25 Madenci Gözaltına Alındı

ANKARA – Fernas Madencilik’te sendikal gerekçelerle işten çıkarılan işçiler, eylemlerini şirketin Ankara’daki Genel Merkezi’ne taşıdı. Çevik kuvvet, işçilerin Genel Merkez binasının önüne yürümek istemesine müdahale etti ve 25 madenciyi gözaltına aldı.

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik, 7 işçiyi, Bağımsız Maden İşçileri (Bağımsız Maden İş) sendikasına üye oldukları için işten çıkardı. İşçiler olay sonrası başlattıkları eylemi dün Ankara’ya taşıdı. İşçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı. Ardından akşam geç saatlerde Madenci Anıtı’na yürüdüler. İşçiler bugün de Fernas Madencilik Genel Merkezi’ne gidip yetkililerle görüşmek istedi.

Maden İşçilerine Polis Saldırısı

Bağımsız Maden-İş sendikası ve destekçi siyasi parti ile örgütler, Fernas Madencilik önüne yürüyüş düzenledi. Polis, yürüyüş sırasında işçilere saldırdı. Polis saldırısından kaçan bir işçi elektrik direğine tırmandı. Diğer işçilerle polis arasında arbede yaşandı ve 24 kişi gözaltına alındı. Öte yandan elektrik direğine tırmanan işçi uzun süre orada kaldı. İtfaiye ve polis ekiplerinin görüştüğü işçi bir saat sonra direkten indi. Polis, işçiyi gözaltına aldı. Polis ekipleri toplamda 25 işçiyi ifadelerinin alınması için emniyete götürdü. Sendika yöneticisi Ferhat Akılman ve Bağımsız Maden-İş’in avukatı Mert Batur da gözaltına alınanlar arasında.

Madenciler Meclis’e gidemedi

Kolluk kuvvetleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önündeki eylemlerinden sonra Meclis’e gitmek isteyen işçileri engelledi. Madenciler, geceyi Kurtuluş Parkı’nda geçirdi. 2014 Soma maden kazası sonrası bir madencinin tekrar darp edildiğini belirten işçiler, taleplerini şu şekilde açıkladı:

“Yıllar sonra bir Somalı madenci daha tekmeleniyor. Ablukaya alındığımız sırada bir madenci yukarı çıktı. Eğer başına bir şey gelirse, sorumluluk şehrin valisinde ve siyasi yetkililerde olacaktır. 23 gündür direniyoruz; işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınsın, maaşlara zam yapılsın, sendikal özgürlükler tanınsın. Yasada belirtilenlerin uygulanmasını istiyoruz, ancak karşılık olarak bir madencinin daha darp edilmesini yaşıyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER