19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Tuncer Bakırhan: Anayasanın İçeriği Yapılışından Daha Önemlidir

(İSTANBUL) – DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Mersin’de anayasa tartışmaları hakkında açıklama yaptı. Bakırhan, “Anayasanın yapılmasından çok, içeriği önemlidir. Demokratik midir, toplumu kapsar mı, herkesin kendisini ait hissettiği bir anayasa mıdır, bu soruları sormak lazım” dedi. Öte yandan Bakırhan, yeni anayasanın, önceki anayasanın kötü bir örneği olabileceğinin altını çizdi.

Bakırhan, Ekmek ve Adalet Platformu’nun Mersin buluşmasında konuştu. Burada, HÜDA PAR’ın gündeme getirdiği anayasa tartışmalarına dair açıklama yaptı. Mevcut anayasada eksiklikler olduğunu, ancak iktidarın mevcut anayasaya bile uymadığını söyledi. Ardından, “Bu iktidar demokratik bir anayasa yapamaz” ifadelerini kullandı.

“Anayasa yapmak yetmez, içeriği önemlidir”

Bakırhan, Türkiye’nin yıllardır darbe anayasasından kurtulmaya çalıştığını belirtti. AKP ve ortaklarının 22 yıldır darbe anayasasına atıfta bulunduğunu söyledi. Bununla beraber, Türkiye’de halkların ve inançların renklerinin soldurulduğunu, yok edilmeye çalışıldığını ifade etti. Kürtçe halayların bile yasaklandığını dile getirdi.

“İktidar, ‘askeri anayasadan kurtulalım, yeni anayasa yapalım’ diyor. Ancak anayasa yapmak yetmez, içeriği önemlidir. Demokratik mi, toplumu kapsıyor mu, her kesimin kendisini ait hissettiği bir anayasa mı, buna bakmak gerekir” dedi. Ardından, böyle olmayan bir anayasanın bir öncekinden daha kötü bir örnek olacağını belirtti.

“Yeni anayasa yapım süreci samimi değil”

Bakırhan, mevcut anayasanın farklı kimlikler ve kültürlerle uyumlu olmadığını söyledi. Alevilerin eşit yurttaşlık hakkının tanınmadığını belirtti. Kürtlerin dili ve kültürü tanınmadığı gibi, genel anlamda kültürel çeşitliliğin göz ardı edildiğini ifade etti. Öte yandan, yeni bir anayasanın demokratik olması gerektiğini vurguladı.

Bakırhan, toplumun dinamikleri yapım sürecine katılması gerektiğini söyledi. Bu sürecin de samimi bir şekilde ilerlemesi gerektiğini ifade etti. Bakırhan, sonrasında cezaevinde bulunan seçilmiş milletvekillerini, belediye başkanlarını ve gazetecilere dikkat çekti ve “Böyle bir ortamda anayasa yapım süreci samimi olabilir mi?” dedi.

“Anayasa bir toplum sözleşmesidir”

Bakırhan, anayasanın iktidar ve küçük ortaklarının tek başına yapacağı bir şey olmadığını belirtti. Öte yandan, anayasanın toplumsal bir sözleşme olduğunu ve toplumun katılımı olmadan başarılı olamayacağını söyledi. Bununla beraber anayasanın demokratik bir nitelikte olması gerektiğini ifade etti. Bakırhan, yeni anayasada bir çok konunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Bu konulara örnek olaraksa şunları gösterdi: Merkez ile yerel arasındaki ilişkiler, yurttaşlık tanımı, ekonomik eşitlik, kadın hakları… Bununla birlkte, mevcut iktidarın anayasa konusundaki samimiyetine güvenmediğini belirtti. Bakırhan, “Kadın cinayetleri ve ekolojik yıkımın arttığı bir süreçte yapılan yeni anayasa demokratik olamaz” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER