19.7 C
İstanbul
3 Ekim 2024, Perşembe

Soma’dan Ankara’ya Fernas Maden İşçileri Yürüyüşte: Bizi Görün

(SOMA) – Hak talepleri için Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas maden işçileri, Soma çıkışında maden faciasında can veren 301 işçinin kabirlerini ziyaret etti.

Fernas Madencilik işçileri Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlattı. İşçiler Soma çıkışında, 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenciyi mezarları başında andı.

Bağımsız Maden İş: Mücadelemiz İşçi Sınıfının Mücadelesidir

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, burada yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“301 kardeşimiz bizim dostlarımızdı, bizim kardeşlerimiz, abilerimizdi. Ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun. Onlar için de bu yürüyüş. Onlar için de kıymetli bir yürüyüş. Çünkü işçi sınıfı. 1991’den beri hiç madenci yürüyüş yapmadı, bugün biz yürüyüş yapacağız. Biz Bağımsız Maden İş Sendikası olarak bu kardeşlerimin hepsini aşağı yukarı ben çoğunu tanırım. Değerli dostlarımız, güzel insanlardı. Ama ihmal, Türkiye’deki iş koşulları bunlara hiç önlem alınmadı. Halen de alınmıyor. Bu kardeşlerimizde aldık dediler, hepsi geldiler, konuşmalar yaptılar. Siyasi partiler. Ama 42 kardeşimizi daha kaybettik. 18 kardeşimizi daha kaybettik. 9 kardeşimizi daha kaybettik. Biz bunları kaybetmemek için yürümeye başladık. Evet, bizim mücadelemiz işçi sınıfının mücadelesidir. Hakları için mücadeledir ama biz ölmemek için mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu mücadelemizi de işçi sınıfıyla beraber başaracağımıza da inanıyoruz. Önce iş sağlığı güvenliği diyoruz.”

“Biz de Ölmeyelim Diye İş Güvenliği İstedik”

Maden emekçisi Durmuş Olgunsoy da, “301 arkadaşla aynı vardiyayı paylaşıyordum. O arkadaşlarımı orada kaybettim. Biz de aynı şekilde ölmeyelim diye bir direnişe kalkıştık. Bir sendikaya üye olduk diye bizi usulsüzce işten attılar. Hâlâ daha vekil bey bunun için bize yalan söylüyor. Kamuoyunu kandırmaya çalışıyor. ‘Gelin’ dedik ‘her platformda görüşelim’ dedik. Görüşmediler. Evet 301 arkadaşımı kurtarmak için 5 gün boyunca uğraştım. Ama çıkartabildiğimiz saha sayısı çok düşüktü. Neden böyleydi? Ocağın genişliği çok büyüktü. Yetişemedik, ulaşamadık kaybettik. Biz de arkadaşlarımızı kaybetmeyelim diye büyük bir kalkışmaya başladık. Bu kalkışmayla dimdik ayakta duracağız. Sonuna kadar da gideceğiz. Fernas’ta yarın birisi öldüğünde ‘vah, tüh’ demeden bu işlere el atmaları lazım. Büyüklerimizin bizi görmesi lazım. Sesimizi duyurmak için biz buraya çıkıyoruz. Bu arkadaşlar ölürken biz onların sesi olalım.”

“Her Defasında Karşımızda Kolluk Kuvvetleri”

Maden işçisi Erdinç Demirtaş ise şöyle konuştu:

“Sendikaya üyelik yapmaktan ve sendikaya üyeliğinden dolayı çıkış aldık. Sağ olsun iş arkadaşlarımız iş sağlığı güvenliği, banka promosyonu ve maaşların düşük olmasından dolayı bize destek verdiler. Şu anda 100 kişi eylemdeyiz. Fakat bir aydır yaptığımız çağrılara kesinlikle ve kesinlikle patron, patron vekilleri bir cevap vermedi. Her defasında karşımıza kolluk kuvvetlerini geçirdiler. Bunun için yürüyoruz. Arkadaşlarımızın geleceği için gidiyoruz. Ankara’ya yürüyeceğiz. Ve orada hakkımızı alacağız. Ben 42 yaşındayım. Bugüne kadar kendim için çalıştım. Ama bundan sonra yeni başlayan madenci arkadaşlarım için çalışacağım. 20 yaşında madenci arkadaşlarımızın şehitleri var burada. 301’in içinde. Bu arkadaşlarımız ileride tekrar hayatlarını kaybetmemesi için mücadeleye devam edeceğiz. Ve iş sağlığı güvenliği için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

Maden İşçisinden Milletvekillerine Çağrı

13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında can veren arkadaşı Murat Avcı’nın kabri başında duygusal anlar yaşayan maden emekçisi Eyüp Can da şunları söyledi:

Biz yeraltına ölmek için mi gireceğiz? Bu arkadaşlar gibi mi olacak bizim sonumuz? Ya bunu bir görün. Görün başka bir şey istemiyoruz. Sadece iş güvenliği ya. Bu da mı zor? Zor mu? Zaten yapmanız gereken şeyler bunlar. Zaten yapmanız gereken şeyler. Çıkıp da bir yetkili gelip de bize ‘Biz bunun önlemini alacağız. Siz sıkıntı yapmayın. Denetliyoruz ocağı, denetledikten sonra girebilirsiniz’ deyin ya bize. Çok mu zor? Benim başıma güvenlik kuvvetlerini gönderiyorsunuz. Önüme, arkama, sağıma, soluma diziyorsunuz geçiriyorsunuz. Beni birebir onlarla muhatap ediyorsunuz. Gelin ya. Milletvekillerine sesleniyorum. AK Parti milletvekillerine, MHP milletvekillerine, HDP hangi partinin olursa olsun hepsine sesleniyorum. Oy istemeye gelirken benim yanıma geliyorsunuz da şimdi ben hak arayışındayım. Niye benim yanıma gelmiyorsunuz? Bir sorsanıza ya. Derdin, tasan ne? Bize böyle anlatıyorlar. Doğru mu değil mi? Ya yazık günah ya. Burada 301 kişi yatıyor. Yakında bir 301 bir daha yatar. Sıkıntı yapmayın.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER