20.8 C
İstanbul
6 Ekim 2024, Pazar

CHP’li Bakırlıoğlu: Gıda Enflasyonu Çocuklarımızı Etkiliyor

(ANKARA) – CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, OECD’nin gıda enflasyonu ve UNICEF’in çocuk yoksulluğu verilerini ele alarak, “Gıda enflasyonu çocuklarımızı derinden etkiliyor” dedi. Gıda enflasyonunun uzun yıllardır Türkiye’de yüksek seyrettiğini vurguladı. Öte yandan, bu durumdan en çok çocukların olumsuz etkilendiğini ifade etti. CHP’li Bakırlıoğlu, ekonomik krizin faturasının çocuklara çıkarıldığını belirtti. Ardından, çocukların bu süreçte okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldıklarını da ekledi.

CHP’li Bakırlıoğlu: Çocuklar Okula Aç Gidiyor

Bakırlıoğlu, Türkiye’de her üç çocuktan birinin yoksul olduğunu ve 7,6 milyon çocuğun göreli yoksulluk içinde yaşadığını belirtti. Bununla beraber, çocuk yoksulluğunun Türkiye’de yetişkin yoksulluğundan iki kat fazla olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Avrupa’da en eşitsiz koşullarda yaşayan çocukların Türkiye’de bulunduğunu söyledi. AB ülkelerinde çocuk yoksulluğu oranı yüzde 19 iken Türkiye’de bu oran yüzde 30’un üzerinde çıkıyor. Yanı sıra, okula aç giden çocukların sayısının arttığını belirtti.

Ekonomik Kriz Çocukları Derinden Etkiliyor

Bakırlıoğlu, ekonomik kriz nedeniyle çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelerin zor durumda kaldığını ifade etti. Bununla beraber, 2025 yılında ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısının 200 bini bulacağını öngördü. CHP’li Bakırlıoğlu, iktidarın sunduğu bütçelerde çocuklara yönelik adımların yetersiz kaldığını savundu. Ardından, Türkiye’nin geleceği olan gençlerin işsizlikle, çocukların ise açlıkla mücadele ettiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Tekin’e Eleştiriler

Bakırlıoğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i, çocuklara bir öğün ücretsiz yemek vermemekle eleştirdi. Bununla beraber, açlıkla mücadele eden çocukların öğrenim güçlüğü çektiğini ve fiziksel gelişimlerinin yavaşladığını söyledi. CHP’nin senelerdir okullarda ücretsiz yemek verilmesi için çağrıda bulunduğunu hatırlattı. Yanı sıra, Maarif Vakfı’na büyük bütçe ayıran bakanlığın, çocuklar için bir öğün yemek sağlamadığını belirtti.

Çocuklar Okulu Bırakmak Zorunda Kalıyor

TÜİK verilerine göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların iş gücüne katılma oranının hızla arttığını belirtti. 2020’de yüzde 23,4 olan bu oran, 2023’te yüzde 32,2’ye yükseldi. Öte yandan, kız çocukların iş gücüne katılma oranının da 2020’de yüzde 8,6 iken 2023’te yüzde 11,5’e çıktığını vurguladı. Ekonomik zorluklar nedeniyle çocukların okullarından uzaklaştığını söyledi. Bununla beraber, 15-17 yaş arası çocuklardan yüzde 12’sinin hem çalışıp hem de okula devam ettiğini ifade etti. Bu durumun, yanlış ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER