26.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

TÜRK-İŞ: Açlık Sınırı 19.830 TL’ye Yükseldi

(ANKARA) – TÜRK-İŞ eylül ayı verilerine göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 19.830 TL’ye yükseldi. Bununla beraber, yoksulluk sınırı ise 64.595 TL’ye ulaştı. Öte yandan, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 25.706 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ, her ay yaptığı araştırmayla açlık ve yoksulluk sınırını belirliyor. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması 19.830 TL oldu. Ayrıca, giyim, konut, eğitim ve sağlık gibi diğer zorunlu giderleri kapsayan yoksulluk sınırı ise 64.595 TL’ye yükseldi.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti, eylül ayında 25.706 TL’ye çıktı. Öte yandan, Ankara’da yaşayan bir ailenin gıda harcamasındaki artış bir önceki aya göre %2,90 oranında gerçekleşti. Ayrıca, son altı aydaki artış %37,41 oldu. Yıllık bazda ise değişim oranı %48,72 oldu.

TÜRK-İŞ Fiyat Değişikliklerini Belirledi

TÜRK-İŞ verilerine göre süt, yoğurt ve peynir grubunda geçen aya göre fiyat değişmedi. Öte yandan, et, tavuk, balık, yumurta ve baklagil grubunda bazı değişiklikler gerçekleşti. Dana etinin kilogram fiyatı 26 TL, kuzu etinin fiyatı ise 12 TL düştü. Tavuk etinin fiyatı sabit kaldı.

Bununla beraber, av yasağının sona ermesiyle balık ürünleri artış gösterdi. Palamut, hamsi, levrek gibi balıkların fiyatları 150 TL ile 450 TL arasında değişti. Ayrıca, okulların açılmasıyla yumurta fiyatları yükseldi. Nohut ve kırmızı mercimeğin kilogram fiyatı 2-3 TL arttı. Ancak diğer baklagil ürünlerinin fiyatları sabit kaldı.

Sebze ve Meyve Fiyatlarında Artışlar

Taze sebze ve meyve fiyatları bu ay mutfak harcamalarına olumsuz yansıdı. Bununla beraber, sebze fiyatlarında ortalama 10 TL’lik artış meydana geldi. Patates ve kuru soğan fiyatlarında ise bir değişiklik olmadı. Ayrıca, meyve fiyatları ortalama 3 TL arttı. Sebze fiyatlarındaki artışla birlikte ortalama kilogram fiyatı 37,50 TL oldu. Meyve fiyatları ise kilogram başı fiyatıysa 63,43 TL oldu.

Ortalama sebze-meyve kilogram fiyatı 46,16 TL’ye ulaştı. Buna ek olarak, salatalık gibi günlük kullanılan ürünlerin de fiyatları bu hesaplamaya dahil edildi.

Diğer Temel Gıda Ürünlerinde Fiyat Sabit Kaldı

Ekmek, pirinç, un, makarna gibi temel ürünlerin bulunduğu grupta bu ay bir değişiklik görülmedi. Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 10 TL olarak sabit kaldı. Öte yandan, pirinç, bulgur, makarna ve irmik fiyatlarında da değişiklik yaşanmadı. Fakat bazı marketlerde un fiyatlarında ürün bazlı artışlar gözlemlendi.

Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı

Ayçiçek yağının kilogram fiyatı 5 TL arttı. Bununla beraber, zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatlarında değişiklik olmadı. Yeşil zeytinin kilogram fiyatı 7 TL artarken siyah zeytinin fiyatı 4 TL düştü. Ayrıca, fındık fiyatlarında artış tespit edildi.

Baharat ürünlerinin fiyatı ise geçen ay olduğu gibi artış göstermeye devam etti. Öte yandan, çay fiyatları marketler arasında değişiklik gösterse de ortalama fiyatta bir değişiklik olmadı. Ihlamur fiyatlarında ise yeni mahsulün gelmesiyle ciddi bir artış görüldü. Ayrıca, pekmez fiyatı 3 TL artarken bal ve şeker fiyatları sabit kaldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER