28.3 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

İsrail, Lübnan’ın Güneyindeki Sivillere Tahliye Çağrısı Yaptı

(ANKARA) – İsrail, Lübnan’ın güneyindeki sivillere tahliye çağrısı yaptı. İsrail ordusu, Lübnan’da Hizbullah’a karşı sınırlı bir kara harekâtı başlattığını duyurdu. Öte yandan, Hizbullah bu iddiayı reddetti ve İsrail askerlerinin Lübnan’a girmediğini ileri sürdü. İsrail, Lübnan sınırındaki yaklaşık yirmi yerleşim bölgesinde yaşayan sivillere tahliye çağrısı yaptı. Ardından, sivillerin ağır çatışmalardan korunması için Avali Nehri’ne kadar tahliye edilmelerini istedi.

İsrail Lübnan’a Hava Saldırılarını Yoğunlaştırdı

Hizbullah sözcüsü Muhammed Afif, İsrail askerlerinin Lübnan’a girmediğini açıkladı. Bununla beraber, Hizbullah’ın İsrail ordusuyla henüz yüz yüze bir çatışmaya girmediğini belirtti. Afif, İsrail askerleri Lübnan’a girerse Hizbullah’ın buna hazır olduğunu ifade etti. İsrail, son iki haftadır Lübnan’a yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Ardından, İsrail ordusu günün erken saatlerinde sınırlı bir kara harekâtı başlattığını duyurdu.

İsrail Sivillere Tahliye Çağrısı Yaptı

Lübnan’ın güneyinde konuşlanan Birleşmiş Milletler Barış Güçleri, İsrail’in sınırı ihlal ettiğine dair bir bulgu olmadığını açıkladı. Bununla beraber, İsrail ordusu sivillerin tahliye edilmesi gerektiğini savundu. İsrail, 2006 savaşı sonrası BM tarafından belirlenen tampon bölgeyi işaret etti. Yanı sıra, sivillerin Litani Nehri’nin kuzeyindeki Avali Nehri’ne kadar tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail’in Lübnan’a Girdiği İddiası Netleşmedi

İsrail askerlerinin Lübnan’a girdiğine dair fotoğraf veya video görüntüsü henüz bulunmadı. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, sabah yaptığı açıklamada İsrail askerlerinin Lübnan’da lokal bir operasyon yürüttüğünü söyledi.

“Doğrudan Bir Çatışma Yok” Açıklaması

Öte yandan, Hizbullah’a karşı düzenlenen bu operasyonun detaylarına dair bir kanıt sunmadı. İsrailli bir askeri yetkili, ABD medyasına yaptığı açıklamada askerlerin sınırın yürüme mesafesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Hizbullah savaşçılarıyla henüz doğrudan bir çatışma yaşanmadığını söyledi.

Öte yandan ABD, İran’ın İsrail’e balistik füzelerle ‘çok yakında’ saldırmaya hazırlandığını iddia etti. Bunun üzerine İsrail ordusu, hava savunma sistemlerinin İran’ın her türlü saldırısına hazırlıklı olduğunu, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) birlikte hazır durumda olduklarını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER