24.3 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Hamaney: Gerilimin Sorumlusu ABD ve Avrupa Ülkeleri


(ANKARA)-
  İran’ın dini lideri Ali Hamaney, Ortadoğu’daki gerilimin artması ve çatışmaların çıkmasından ABD ve bazı Avrupa ülkelerini sorumlu tuttu. Bununla beraber, bu ülkelerin bölgeden “defolup gitmesi” gerektiğini söyledi. Lübnan’a kara harekatına devam eden İsrail ordusu ise 150’den fazla Hizbullah altyapısını yok ettiklerini açıkladı.

Hamaney Gerilimle İlgili Konuştu

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, Tahran’da bir grup üst düzey yetkiliyle bir araya geldi. Hamaney, ABD ve bazı Avrupa ülkelerini bölgedeki gerilimin artması ve çatışmaların çıkmasından sorumlu tuttu. Bununla beraber, Ortadoğu’daki ülkelerin barış içinde yaşayabilmesi için bu ülkelerin “defolup gitmesi” gerektiğini söyledi. Öte yandan Hamaney, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümü için “yas tuttuğunu” belirtti. Hamaney, İran’ın yasının “canlandırıcı ve harekete geçirici” bir güç olduğunu vurguladı.

Pezeşkiyan’dan Katar’a Resmi Ziyaret

Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın, resmi ziyaret için Tahran’dan Katar’a gitti. Ziyaret öncesinde Pezeşkiyan, İran devlet medyasına konuştu. “Siyonist rejim suçlarına son vermezse, daha sert tepkilerle karşılaşacaktır” dedi. Katar, İsrail ile Hamas arasında Gazze’de bir ateşkes sağlamaya çalışan arabuluculardan birisi.

İsrail’den Açıklama

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan’daki operasyonuna dair yeni bir duyuru yayınladı. Bu duyuruda, IDF’nin “150’den fazla Hizbullah altyapısını” yok ettiğini iddia ettiği belirtti. Bu altyapının “Hizbullah karargahları, silah depolama tesisleri ve füze rampalarını” içerdiği ifade etti. IDF, Lübnan’a gerçekleştirdiği saldırı sırasında, belirli yerlerdeki birliklerini gösterdiği fotoğrafları yayınladı. Güney Lübnan’da bulduklarını iddia ettiği füze rampaları ve diğer silahlarla ilgili görüntüleri de paylaştı.

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail hava savunmalarını ziyaret ettiğine ilişkin bir fotoğraf paylaştı. Gallant paylaşımında, “Hava savunma sistemleri birçok hayat kurtardı. Onlara borçluyuz ki haklı savaşımıza devam edebiliyoruz ve bize zarar vermeye çalışanlarla hesaplaşabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hizbullah: “İsrail’le çatışmalarda henüz sadece ilk turdayız”

Bununla beraber, Hizbullah’ın medya şefi Muhammed Afif, bugün açıklama yaptı. Güney Lübnan’da İsrail askerleriyle yaşanan çatışmaların ardından örgütün çatışmalarda “sadece ilk turda” olduğunu söyledi.

Almanya’dan, vatandaşlarına “İran’dan ayrılın” çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına İran’dan ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, durumun değişken olduğunu, herhangi bir anda kötüleşebileceğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER