28.6 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Ağaçlar da Streste: Elma Ağaçları Bu Mevsimde Çiçeğe Durdu

(YOZGAT) – Yozgat’ta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle elma ağaçları çiçeğe durdu. Çiçek açan elma ağaçları şaşkınlık yarattı. Uzmanlar, iklim değişikliğinin yanında meyve veren ağaçların bakımsızlık ve susuzluktan kaynaklı strese girerek bu mevsimde çiçek açabildiklerine dikkat çekti.

Sorgun’da Üzeri Meyveli Elma Ağaçları Tomurcuklanıyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı İncesu köyünde elma ağaçlarının büyük bölümü, üzerlerindeki meyveler henüz toplanmadan tomurcuk açtı. Meyve hasadının yapıldığı şu günlerde elma ağaçlarının tekrar filizlenerek çiçek açması şaşkınlık yarattı.

Daha Önce Şahit Olmadılar: Kırağı Düştüğünde Mahvolur

İncesu köyünden Bekir Şahin, elma ağacının daha önce bu günlerde çiçek açtığına şahit olmadığını söyledi. Şahin, şunları söyledi:

“Havaların ikliminden ve deha da iyi gittiğinden, kuraklık gittiğinden elma ağaçları çiçek açtı. Üstünde elmaları var, ekim ayının ilk haftasındayız. Bu havalar iyi gittiğinden çiçek açıyor. Kırağı düştüğünde bunlar geri mahvolur.”

Ağaçlar Strese Giriyor, İstenmeyen Bir Şey

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Aras, duruma dair konuştu. Meyve ağaçlarının farklı faktörlere bağlı olarak strese girip çiçek açabildiğini vurguladı. Meyvecilik yapan çiftçilerin, ağaçları stresten uzak tutabilmeleri için bakımlarını zamanında yapmaları gerektiğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER