17.8 C
İstanbul
7 Ekim 2024, Pazartesi

Ömer Fethi Gürer: “Kredi Borçlarındaki Faizler Silinmeli”

(ANKARA) – CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının hızla arttığını vurgulayarak “Kredi borçlarındaki faizler silinmeli” dedi. Gürer, bankaların çiftçilerin ipotek ettirdiği gayrimenkulleri satışa çıkardığını belirtti. Öte yandan, Gürer hükümete çağrıda bulunarak kredi borçlarında faizlerin mutlaka silinmesi gerektiğini söyledi. Bu adım, piyasaya can suyu sağlayacak ve çiftçiyi rahatlatacaktır.

“Kredi Borçlarındaki Faizler Silinmeli”

Gürer, çiftçilerin kredi borçlarının 31 milyar 500 milyon lira artarak 746 milyar 548 milyon liraya çıktığını ifade etti. Ardından, piyasaya olan toplam borçların 800 milyar lirayı aştığını belirtti. Çiftçilerin büyük kısmı borçsuz çalışamıyor, tarım sektöründe borcu olmayan neredeyse hiç çiftçi yok. Bununla beraber, çiftçilerin bankalar tarafından takibe alınan borç miktarının 2 milyar 944 milyon liraya ulaştığına dikkat çekti.

Ömer Fethi Gürer: Vatandaşın Borcu Artıyor

Gürer, bankaların çiftçilerin borçları karşılığında bin 717 gayrimenkulü satışa çıkardığını ifade etti. 331 arsa ve tarlanın da bankalarca satıldığını ekledi. Bunun yanı sıra, bankaların satış listesinde besi çiftlikleri, zeytinlikler, kiraz bahçeleri ve tarlalar yer alıyor. Gürer, vatandaşın kredi borçlarının yıl başından bu yana 763 milyar 942 milyon lira artarak 3 trilyon 453 milyar 550 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Çiftçi Borçlarını Ödeyemiyor

Ekim dönemi yaklaşıyor ancak çiftçi kredi borçlarını ödeyemiyor. Gürer, bu süreçte çiftçilerin borçlarının 2027 yılına kadar ertelenmesi gerektiğini vurguladı. Bununla beraber, faizlerin mutlaka silinmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan, tüccar da aldığı ürünlerin parasını ödemekte sorun yaşadığını ifade ediyor. Bu sebeple Gürer, çiftçi ve esnafın kredi borçlarıyla ilgili acil bir düzenleme gerektiğini söyledi.

Çözüm Üretim Sürdürülebilirliği İçin Şart

Gürer, çiftçi borçlarının ertelenmesinin üretimin sürdürülebilirliği için hayati önem taşıdığını belirtti. Ekonomik çıkmazın çözümü için çiftçi, esnaf ve emeklilere yönelik somut adımlar atılmalıdır. Ardından, Gürer, hükümetin süreci sadece algı yönetimiyle değil, gerçek çözümlerle sürdürmesi gerektiğini ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER