19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

TİHV’in 35. Olağan Kurucular Kurulu Toplantısı Neticelendi

(ANKARA) – Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 12. Dönem 35. Olağan Kurucular Kurulu Toplantısı, 8 Haziran tarihinde Ankara’da gerçekleşti. Divan başkanlığını Günseli Kaya’nın yaptığı toplantıda divan üyesi olarak Canan Korkmaz ve Murat Aba görev aldı. Toplantının sonuç bildirgesinde önemli konulara değinildi.

Kurucular Kurulu toplantısının Türkiye’de ve dünyada insan hakları ve demokrasi değerlerinde büyük bir erozyonun yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğini belirten TİHV, açıklamasında “Bir yandan İkinci Dünya Savaşı sonrasında tesis edildiği biçimiyle küresel insan hakları rejimini ayakta tutan siyasi irade çözülürken, diğer yandan toplumsal düzeyde insan hakları değerlerinde ve kazanımlarında kapsamlı bir geriye gidişe ve tahribata yol açan bir değişim söz konusu” olduğunu belirtti.

Hak Temmelli Bir Arada Yaşama Kültürü Yok Oluyor

Bugün (14 Haziran) yayınlanan sonuç bildirgesinde, “Özellikle toplumsal düzeyde özcü aidiyetler temelinde kurgulanan cemaatçiliğin yükselişi, yabancı ve mülteci düşmanlığının yaygınlaşması, birçok ülkede kadınların, LGBTİ+’ların kazanılmış haklarına saldırılar ve her türden ayrımcılığı besleyen reaksiyoner ideolojilerin adım adım daha fazla zemin kazanması ‒ tüm bunlar toplumların kendilerini hak temelli biraradalıklar olarak görmekten giderek uzaklaşması ve ortaklık fikrinin değer yitirmesi sonucunu doğuruyor” dendi.

İnsan hakları rejiminin somut varlığını oluşturan uluslararası kurumsal mekanizmaların bürokratikleşerek içerikten bağımsız işlevci yapılara dönüştüğü vurgulanan açıklama somut konularla devam etti.

Açıklamanın devamında aşağıdaki konulara detaylı değiniliyor.

İsrail-Gazze Savaşı ve Yaşanan Yıkımın Bilançosu

Açıklama, “İsrail Hükümeti’nin Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırı ve operasyonlar sonucu en az 15 bini çocuk, 35 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiği, 1,7 milyon insanın zorla yerinden edildiği, milyonlarcasının yeterli su ve gıdaya, güvenli bir barınağa, elektriğe ve sağlığa erişimin tümüyle imkânsız hale geldiği Gazze’de yaşanmakta olan ağır insani kriz, içinde olduğumuz endişe verici sürecin varacağı/vardığı noktayı göstermesi bakımından düşündürücüdür” denildi.

Türkiye’de Yaşanan İnsan Hakkı İhlalleri

“Türkiye’de ise Temmuz 2015’ten bu yana, yaygın ve sistematik insan hakları ihlallerinin yaşandığı, ağır ve ciddi insan hakları ihlallerinin tırmandığı çok zor bir dönemden geçiyoruz. Pek çok düzenleme ile kalıcılık/süreklilik kazandırılan bir OHAL rejimi altında yönetilmekte olan ülkede belirsizlik, kuralsızlık ve keyfilik, rejimin kendi varlığını sürdürebilmesinin ana unsurlarına dönüşmüş durumda. Rejimin bir yönetim tekniği olarak kullandığı belirsizlik yaratma gücü, iktidarın her bakımdan tek elde toplanmasına, tüm denetim mekanizmalarından azade kılınmasına ve toplum üzerindeki baskı ve kontrolünün sınırsız artışına olanak sağlıyor. Gelinen noktada, adeta hak ve özgürlüklerin kullanımının bir istisnaya, hakların ihlalinin ise kurala dönüştüğü bir ortamda yaşadığımızı söyleyebiliriz.”

Doğu ve Güneydoğu İllerinde Yaşanan Kayyum Süreçleri

Bunun sön örneği, 31 Mart 2024 Yerel Yönetim Seçimlerinde Hakkari’de seçmenin %48,92’sinin oylarını alarak Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış’ın görevinden alınarak yerine Hakkari Valisi Ali Çelik’in belediye başkan vekili (kayyum) olarak atanmasıdır. Bu atama kararıyla seçme ve seçilme hakkı bir kez daha ağır biçimde ihlal edilmiş, toplumsal barışı ve birlikte yaşam iradesini güçlendirecek, yerelleşmiş ve katılımcı demokrasinin ilke ve olanakları tümüyle yok sayılmıştır.

Bildirgenin son kısmında kurucular kuruluna, önceki dönemin yönetim ve denetim kurullarında görev üstlenenlere teşekkür edilirken kurullara yeni seçilenler de listelendi.

2024-2027 Yönetim ve Denetim Kurulları

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri
Metin Bakkalcı, Şebnem Korur Fincancı, Coşkun Üsterci, Nilgün Toker, Halil İbrahim Vargün, Canan Korkmaz, Ümit Biçer, Saadet Erdem Kalyoncugil ve Murat Aba

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri
Ümit Efe, Mehmet Emin Yüksel, Feride Aksu Tanık, Zeki Gül ve Rehşan Bataray Saman

Denetleme Kurulu Asil Üyeleri
Sevim Çiçek, Mustafa Cinkılıç ve Barış Yavuz’u

Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri
Nihat Bulut ve A. Serdar Tekin

10 Haziran 2024 tarihinde yapılan ilk toplantıda görev bölüşümü yapıldı.

Başkan: Metin Bakkalcı
Genel Sekreter: Coşkun Üsterci
Sayman: Saadet Erdem Kalyoncugil
Üyeler: Şebnem Korur Fincancı, Nilgün Toker, Ümit Biçer, Halil İbrahim Vargün, Canan Korkmaz ve Murat Aba

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER