20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Netanyahu, Savaş Kabinesini Dağıttı 

(ANKARA) – İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, istifaların olduğu savaş kabinesini dağıttı. İsrail’de görev yapan basın mensupları bu kararı aşırı sağcı tutum sergileyen Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in “savaş kabinesine girmesini engellemek için bir adım” olarak görüyor. Netanyahu’nun kararı, İsrail ordusunun insani yardım amacıyla her gün “taktiksel mola” kararını vermesinin hemen ardından geldi. Netanyahu’nun alınan bu karardan hiçbir şekilde haberinin olmadığı ve bu kararı eleştirdiği iddia ediliyor. 

Feshedilen Kabine Üyeleri ”Güvenlik İstişareleri” Adı Altında Görüş Vermeye Devam Edecek

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesini dağıttığını duyurdu. Netanyahu, Hamas ve Hizbullah’a karşı yapılan operasyonları yönetmek üzere oluşturulmuş olan kabinesini tamamiyle feshetti. Kabinenin üyelerinden olan Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz geçtiğimiz hafta koalisyondan ayrılmış ve kabinenin bir diğer üyesi olan Gadi Eisenkot’u da götürmüştü. Ancak İsrail basınına gözlemlerine göre, Netanyahu’nun feshedilen savaş kabinesindeki isimlerin kilit yetkililerle savaş konusunda “güvenlik istişareleri” yapmaya devam etmesi bekleniyor. 

Netanyahu’dan “Taktiksel Mola” Kararı 

İsrail ordusu, dün sabah saatlerinde yayımladığı açıklamada her gün belirli saatler arasında askeri faaliyetlerine “taktiksel mola” vereceğini ve insani yardım için geçişe izin vereceğini duyurdu. İsrail medyası, bu karardan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın haberi olmadığını iddia etti. 

İsrail’in aşırı sağcı güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir ise “taktiksel mola” kararını sert bir dille eleştirdi. Ben-Gvir, X’te yayımladığı açıklamasında yakın zamanda 10 İsrail askeri ölmüşken bu kararı alanların “moron ve aptal” olduğunu söyledi. İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Ben-Gvir’e katıldı. X’teki paylaşımında “insani yardımın Hamas’a hizmet ettiğini” savundu. Smotrich savaşı kazanmanın tek yolunun “Gazze’yi işgal etmek ve Hamas’ın kökü kazınana kadar geçici bir askeri hükümet kurmak olduğunu” söyledi. 

İsrail Basını: Netanyahu’nun Kritik Kararları Küçük Toplantılarda Alması Bekleniyor 

Times of Israel gazetesi, savaş kabinesinin feshedilmesi kararını “Ben-Gvir’in savaş kabinesine girmek için yürüttüğü lobi çalışmalarına” bağladı. Gazete, bundan sonra neler olacağına ilişkin ise şu yorumu yaptı: 

“Netanyahu’nun savaşla ilgili kritik kararları Ben Gvir’in yer almadığı küçük toplantılarda alması ve nihai onayı daha geniş güvenlik kabinesinden alması bekleniyor.” 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER