19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Diamond Tema: Bir İfade Özgürlüğü Sınavı 

(ESKİŞEHİR) – Yazar ve video içerik üreticisi Diamond Tema, katıldığı “yer6” isimli programda dile getirdiği düşünceleri sebebiyle sosyal medyada tepki topladı. Oluşan tepkinin kısa sürede politik bir çehre kazanmasıyla konu yargıya taşındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını duyurdu.

1994 Arnavutluk doğumlu Diamond Tema, Youtube ve Kick platformlarında yayınlarına devam ederken, kendini belki de hiç beklemediği bir sosyal lince uğramış buldu. “Agnostizim ve İlahi Tragedya” adlı bir kitabı da bulunan Tema, aldığı tehdit mesajları nedeniyle korumaya alınmalıyken, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrikten yargılanacak. 

Diamond Tema Katıldığı ‘’yer6’’ Programıyla Tepki Topladı

Diamond Tema, kendisini liberteryen-şeriatçı olarak tanımlayan Asrın Tok ile Katıldığı ‘’yer6’’ programda Asrın Tok’a yönelttiği “Hz. Muhammed’in 9 yaşındaki Hz. Aişe ile evlenmesini doğru buluyor musun?” sorusu üzerine sosyal medyada eleştiri oklarının hedefi oldu. Tepkiler gitgide büyürken, sosyal medya trollerinin organize ettiği şeriatçı yapılar “katli caizdir” şiyarıyla tehdit ve gözdağı çalışmalarına başladı. Hakaret ve ölüm tehdidi alan Diamond Tema, yaşananlar üzerine yayımladığı yazıda özetle, “Cevap veremeyince şiddet yolları arayan hoşgörü timsalleri… Örgütlenmeye başlamışlar bile. Bildiğimin çeyreğini konuşmadığım halde yok etmenin hayallerini kuruyorlar. Bir de sansürsüz konuşabilsek demek ki engizisyon mahkemesi kuracaklar…” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dijital Medya Koordinatörü Aslan Değirmenci, X (Eski adıyla Twitter) hesabında Diamond Tema hakkında TCK 216 / 2. ve 3. fıkradan işlem başlatıldığını ve programa da erişim engeli talep edildiğini açıklamıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kendisinden Beklendiği Gibi Davrandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “yer6 adlı sosyal medya hesabında paylaşılan video içeriğinde peygamberimizle ilgili kullanılan hakaret içerikli, çirkin ve provokatif ifadeler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan, paylaşımın yapılmasının ardından derhal 16.06.2024 tarihinde resen soruşturma başlatılmış olup, şüpheli Diamant Tema’nın yurtdışında olması nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. İslam dini ve sevgili Peygamberimizle ilgili kullanılan tahrik edici, çirkin ve provokatif ifadeler asla kabul edilemez. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

Diamond Tema’nın Gelişmeler Üzerine Yanıtı Gecikmedi

Diamond Tema cevap olarak yayımladığı yazısında iyi olduğunu belirtirken özetle, “Suç işlemedik. Ne hukuken ne de ahlâken ortada bir sorun yok. İfademizi verir, duruşmaya çıkarız olur biter’’ şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Hukuksuzluğu

Yakalama kararının Adalet Bakanı tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılması üzerine, Avukat Ceren Koçak, “Yasalara göre hakkında yakalama kararı çıkartılan kişilere, hakkında yakalama kararı çıkarıldığına yönelik hiçbir bilgi verilmez.’’ ifadesinde bulundu.   

Ana Muhalefet Düşünce Özgürlüğü Konusunda Sessiz Kaldı 

Yaşanan hadiseler neticesinde birçok içerik üreticisi, müzisyen, yazar ve gazeteci Diamond Tema’ya mesajlarıyla destek verdi. Diamond Tema ise siyasilere sessiz kalmaları sebebiyle sitem ederken Özgür Özel’e de “Başka mahalle için muhtarlık oynayan kendi mahallesinden olur. Umarım bu programda konuşursunuz” şeklinde seslendi.

Hakkında yakalama kararı çıkartılan Diamond Tema’nın şu an yurt dışında olduğu öğrenildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER