22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Samsun Programı Gerçekleşti

(SAMSUN) – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe Samsun’da gerçekleşen Madımak Katliamı Hafıza Merkezi programında Sivas’a ilişkin konuştu: “Sivas’ta yüzleşemediğimiz için bugün yaşadığımız onlarca sorunun da temeline inemiyoruz ve bu temelin aslında kendisinin Sivas’ta başladığını biliyoruz. Çünkü Sivas’ta gerici bir güruh tarafından gerçekleştiği, gerçekleşen katliamın arka planındakiler ne yazık ki perdenin önüne çıkarılmadılar, yargılanmadılar, adalet sağlanmadı” ifadelerini kullandı. 

Programın Yoğunluğu Göz Doldurdu

Yapımını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) üstlendiği Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin bir tanıtımı daha gerçekleşti.

23 Haziran 2024’te Samsun’da Atakum Belediyesine bağlı Ata Sahne’de Madımak Katliamı Hafıza Merkezi tanıtımı ve belgesel özel gösterimi yapıldı. Kreatif Koordinatörlüğü’nü Duygu Tatar’ın yaptığı Dijital Kütüphane, Yönetmenliğini Eylem Şen’in yaptığı Sanal Müze, Yönetmenliğini Yücel Tunca’nın yaptığı “Alacakaranlıkta 30 Yıl: Madımak Katliamı” web belgeseli tanıtımının ardından saat 14.00’te “Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgesel gösterimi gerçekleşti.

Çok Kötü Bir Şey Oldu: Madımak Katliamı Belgeseli

Programa katılan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bugün Samsun’dayız. 2 Temmuz Madımak katliamını konu alan 5 önemli projenin tanıtımı gerçekleşecek. Bu projelerden biri olan belgeselinde gösterimi olacak. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonumuzun öncülüğünde kurulan Madımak Hafıza Müzesi tarafından yapılan 5 tane önemli proje hayata geçiyor ve şu ana kadar bunları Ankara başta olmak üzere İzmir, Adana, bölgelerinde tanıtıp gösterilerini gerçekleştirdik. Bugün Samsun’dayız. Bundan sonra İstanbul’da, Balıkesir Edremit’te, sonra Diyarbakır’da ve Antalya gibi yerlerde de tanıtımlarını ve gösterilerini gerçekleştireceğiz. Niçin bu gösterilere ihtiyaç duyuyoruz? Niçin bu çalışmalar gerçekleşti; çünkü gerçekten hala kanayan bir yara olan 2 Temmuz Sivas katliamı biz bu katliamı unutturmayacağımızı, unutmayacağımızı hafızalara kazıyacağımızı zaten söylemiştik. Ancak 31 yıldır beklediğimiz, talep ettiğimiz adalet gerçekleşmedi ve ne yazık ki 31 yıldır taleplerimiz gerçekleşmemesi yanında aynı zamanda her yönüyle devletin hem eğitimde gerici adımları hem toplumsal yaşamdaki gerici uygulamaları yaşamın tamamı dinselleştirme çabası da devam ediyor. Herkesin yakından bildiği gibi bazı okullarımızda artık neredeyse medrese eğitimi gerçekleşiyor. Devlet kurumları okullar, cemaatlere tarikatlara peşkeş çekilmiş durumda. Bunlarda yetmiyormuşçasına Milli Eğitim Bakanlığının yeni hazırladığı adına da Türkiye Yüzyılı Maarif modeli dediği alabildiğine gerici, tekçi bir müfredat programı da hayata geçirilmek isteniyor.

Programlar Devam Ediyor

Programlar 29 Haziran 2024 Cumartesi saat 13:00’da İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ve 30 Haziran 2024 Pazar saat 18:00’da Edremit’te Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde devam ediyor olacak.

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe
“Her Türlü Kötülüğün Bu Sistemden Kaynaklı Olduğunu Biliyoruz” 

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe açıklamasında ayrıca, “Sivas’ta yüzleşemediğimiz için bugün yaşadığımız onlarca sorunun da temeline inemiyoruz ve bu temelin aslında kendisinin Sivas’ta başladığını biliyoruz çünkü Sivas’ta gerici bir güruh tarafından gerçekleştiği, gerçekleşen katliamın arka planındakiler ne yazık ki perdenin önüne çıkarılmadılar, yargılanmadılar, adalet sağlanmadı. O gün orada cumhuriyet, burada kuruldu, burada yıkılacak sloganı atanlar, yaşasın şeriat sloganını atanlar, İslam’ın ordusu kâfilerin korkusu sloganını atanlar, bugün ne yazık ki ülkeyi kuşatmış durumdalar ve şu anki yönetimin ana yollarını döşeyen olayın tamamen Sivas Madımak katliamı olduğu gün gibi ortada. Biz 2 Temmuz’a dair yaptığımız bütün çalışmalar, yaptığımız bütün anma faaliyetleri, etkinlikler tamamı aslında tarihi yüzleşmeye dönüktür. Biz bu toplumun sadece, aleviler değil, bütün tamamı açısından bakıldığında tarihiyle 2 Temmuz’da yüzleşmesi gerektiğini, yüzleşmesi halinde de bugün yaşadığımız bütün kutuplaşmaların, bütün ayrılıkların ve ortadan kalkacağını biliyoruz. Toplumsal barışa hizmet edeceğini biliyoruz. Bugün yaşanan her türlü kötülüğün özellikle ekonomik krizlerde başta olmak üzere yaşadığımız her türlü kötülüğün bu sistemden kaynaklı olduğunu ve bu sistemin de tamamen temelinin Sivas’ta atıldığını biliyoruz ve bunu söyleyeceğiz. Söylemeye devam edeceğiz. 2 Temmuz’da Sivas’ta olmaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER