17.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Aleviler Kendi Tarihlerini Kendileri Yazacak

(İSTANBUL) – Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin İstanbul programında Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, yaklaşmakta olan 2 Temmuz anmaları, Madımak meselesi ve Aleviler’in tarihine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

29 Haziran 2024’te İstanbul’da İBB’ye bağlı CRR İstanbul’da (Eski adıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu) gerçekleşen programı öğlen kapılarını ziyaretçilere açtı ve saat 13:00’te program başladı. Resim sergisi, sanal müze tanıtım filmi “Unutulmayan” ve “Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgesellerinin gösterildiği programa Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Türkiye Alevi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri’nin temsilcilerinin yanı sıra Dem Parti ve CHP’den üst düzey yöneticiler, çok sayıda basın mensubu ve sanatçı da iştirak etti.

Hüseyin Mat’ın Açılış Konuşması

Programın açılış konuşmasını yapan Mat, yaklaşık 20 dakikalık konuşmasında çok sayıda önemli konuya temas etti.

Hüseyin Mat açıklamasında özetle, “Öncelikle bundan tam 31 yıl önceki katliamda hayatını kaybeden canlarımızı saygıyla anıyoruz. Katliamı unutturmayacağımızı da belirtmek istiyoruz. Geçtiğimiz 31 yılda yaptıklarımızı özetlersek, aslında yeni hiçbir şey söylemedik” diyerek hiçbir şeyin değişmemesinin sebebininin de devletin tavrında hiçbir değişiklik olmamasına bağlarken, üzerine davanın zamanaşımına uğratılarak utancın daha da büyüdüğünü dile getirdi.

Mat, “Katliam yapan katilleri koruyan, kolayan, avukatlığını yapanlar AKP’nin kurucu üyesi, milletvekili, belediye başkanı, bürokratı oldu. Böyle bir zihniyetten bizim bir beklentimiz yok. Ama bu bizim mücadele etmeyeceğimiz anlamına da asla gelmiyor. Biz yıllardır Madımak’ın utanç müzesi olması gerektiğini söylüyoruz. Yapmayacaklarını da biliyoruz. Çünkü yaparlarsa Anadolu’nun birçok yerinde utanç müzesi kurmak zorunda kalacaklar. Biz tabii bunu yapmayacaklarını bildiğimiz için müzemizi gökyüzüne inşa ettik. Tek bir tıkla müzemizi ziyaret edebilirsiniz.”

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Neyi Sağladı?

“Bir şeyi ortaya koyduk. Dersim Soykırımı’ndan başlayarak, Madımak ve sonrasında yaşanan Suruç, Ankara, Roboski katliamları da dahil olmak üzere, bu katliamları gerçekleştirenler projemizle gördüler ki hiçbir katliamı unutturamayacaklar. Bunu gördüler.”

Mat: “Cumhuriyet Karşıtı değiliz, devletin suçlarıyla yüzleşmesini istiyoruz”

“Cumhuriyetin kuruluşu sırasında görevini yerine getiren Aleviler’in, cumhuriyetin 100 yıllık tarihi boyunca başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Neden? Dersim’i, Maraş’ı, Çorum’u, Sivas’ı, Gazi’yi neden yaşadık? Neden? Bir kişiye bile kötü gözle bakmayan inancımız, yetmiş iki millete de aynı nazarla bakan kültürümüz bunları neden yaşadı?”

Mat, zulme uğrayan herkesin yanında olma inancından ödün vermeyeceklerini belirtirken, ne yazık ki cumhuriyet tarihinde Aleviler’in umduğunu bulamadığını iletti. Bunları dile getirdikleri zaman cumhuriyet karşıtıymış gibi algılanmaktan yorulduklarını, bilakis cumhuriyet rejiminde devletin vatandaşına karşı sorumlu olduğunu, Sivas’ta vatandaşın canını koruyamayan, 8 saat boyunca güvenlik güçlerinin durumu seyrettiğini, bu sebeple suçlu olduğunu ve bununla yüzleşmesi gerektiğini iletti.

Almanya Tarihiyle Nasıl Yüzleşti?

Mat tarihten örnekler verirken, “Neden bu ülkenin Kürtleri, devrimcileri, Ezidileri, Süryanileri bu ülkenin eşit vatandaşlık haklarından mahrum kalıyorlar? Almanya Nazi katliamını halının altına mı süpürdü? Yahudilerin karşısında özür diledi, Alman devleti küçüldü mü, imajı mı zedelendi? Hayır. Daha güçlü, daha itibarlı oldu. Hiçbir şey insan hayatından daha kutsal olamaz. Alevi inancında tanrıdan da peygamberlerden de kutsal kitaplardan da, devlet sınırlarında da, devletlerden de bayraklardan da daha kutsal tek şey vardır. O da insanın yaşam hakkıdır” derken, Türkiye’de dışlanmış, ötekileştirilmiş herkesin hakkını korumaya ve kollamaya devam edeceklerini söyledi.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Hüseyin Mat, sözlerinin sonuna gelirken, herkesin göçmen olduğunu hatırlattı. Almanya’da bulunmanın bir önemi olmadığını, sınır içinde veya dışında göçün bitmediği, Türkiye’ye bağlılıklarının kalpten olduğunu belirtti. Mat, “Bu toprakları faşistlere, şeriatçılara, gericilere, çocuk tecavüzcülerine asla bırakmayacağız” dedi.

Mat, konuşmasını “Alevilerin tarihini Alevilerin kendisi belirleyecek. Alınyazımı mücadelemizle biz belirleyeceğiz” diyerek bitirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER