22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Çorum Anması’nda Siyasilerin Mesajları

(İSTANBUL) – Çorum Katliamı’nın 44’ncü yıldönümü anma etkinliklerine katılan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, Yol TV kameraları aracılığıyla mesajlarını topluma iletti.

Orhan Sarıbal: “Zulmün Bitmesi için Laikliğin Egemenliği Gerekli”

Orhan Sarıbal açıklamasında, “Çorum’dayız. 44 yıl önce 29 Mayıs’ta başlayıp 4 Temmuz’da sona eren katliamın anmasındayız. Aradan 44 yıl geçti ama ondan önce ve sonra yaşanan katliamların, hiçbirinin gerçek faillerinin, katillerinin bulunmaması, bizim bu anmaları gönülden yapıyor olmamızın nedenidir. Çünkü biz bu topraklarda devletin kendi tarihiyle yüzleşmesini istiyoruz. İnsanca, birlikte, onurluca yaşamak istiyoruz. Kimsenin babasının malı değil burası. Hiçbir inanç, bir diğerinin üstünde hegemonya kuramaz. Hiçbir devlet de bu kadar baskıcı, totaliter, faşist olamaz. Kendi varlığını korumak için toplumun diğer kesimlerini düşmanlaştırıp yok etme çabasını kabul etmiyor. Aleviler binlerce yıldır bu topraklarda çektiği zulmün bitmesi gerekiyor. Bunun için toplumun özgürlüğü, laikliğin egemen olması gerekiyor. Niyetimiz gerçeklerle yüzleşip bir daha bu topraklarda katliam olmasının engellenmesi. Zalimler cezalandırılsaydı, daha sonraki katliamlar da olmayacaktı. Biz bu topraklarda vali, kaymakam buraya gelene kadar, anıtlar yapılana kadar, bu utanç katliamları toplum tarafından içselleştirene kadar bu anmaları sürdüreceğiz” ifadelerinde bulundu.

Yüksel Mutlu: “Aleviler Henüz Eşit Yurttaşlığa Ulaşmış Değil”

Yüksel Mutlu mikrofonlarımıza, “Türkiye’nin takvimi kara sayfalarla dolu. Bir tanesi de yine çok trajik şekilde Çorum’da, diğer Alevi Katliamları gibi. Bu anmalara katılıyoruz, katılmaya da devam edeceğiz. Ne zamana kadar? Bu toplum, bu devletin özrünü kabul edene kadar. Burada bir hafıza oluşmuş durumda, bu hafızayı yeni kuşaklara aktarmamız lazım. 21. Yüzılın başındayız, Aleviler henüz eşit yurttaşlığa ulaşamamış durumda. Bir hafıza çalışmaları, bir mücadele tarihleri, ama bir o kadar da trajik bir hikayesi var. Osmanlı’dan beri süren bir travma bu. Bu ülkede Aleviler’in yapması gereken, örgütlü bir muhalefete katılmak. Mesela Sivas’ta o muhalefet eden kitle Çorum’da da olsun. Bazen bazı şeyler eksik kalabiliyor. Lozan’dan sonra ortaya çıkan kanlı takvimi Aleviler yaşadılar. Umutsuz değiliz. Kürtler ve Aleviler bir arada durdukları takdirde başarı sağlayacaklar. Başarılacak şey şu, demokrasi istiyor Kürtler ve Aleviler. DEM Parti Halklar ve İnaçlar Komisyonu olarak da, bir Alevi kadını olarak da bunun mücadelesini sürdüreceğimizi söylemek istiyor, teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER