17.7 C
İstanbul
5 Ekim 2024, Cumartesi

Starmer Başbakan Sıfatıyla İlk Kez Halka Seslendi

(LONDRA) – Keir Starmer, partisinin açık ara çoğunluğu kazandığı seçim zaferinin ardından Buckingham Sarayı’nda Kral 3. Charles tarafından resmen atandı. Ardından Başbakanlık ofisinin önünde ilk kez ulusa seslenen Starmer güçlü bir değişim mesajı verdi. 

Başbakan olarak ulusa ilk seslenişden önce Buckhingam Sarayında Kral 3. Charles ile görüşen Starmer, Kral’dan yeni hükümeti oluşturmak üzere yetki aldı.

Starmer Downing Sokağı’nda Halka Seslendi

Başkabakanlık ofisinin önündeki kürsüye alkış ve tezahüratlar eşliğinde çıkan Starmer, kamu hizmetlerinde ”güçlü bir değişime” işaret etti ve “Bir ülkeyi değiştirmek bir düğmeye basmak gibi” olmadığını söyleyen Starmer, değişimin zaman alacağının altını çizdi. Starmer “değişim biraz zaman alacak, ama hemen bugün başlayacağız” dedi.

Starmer ile Kamu Hizmetleri Güçlenecek

“Kamu hzimetleri önceliğimiz” diyen Starmer göç konusuna da kısaca değinerek “güvenli sınırlar ve güvenli sokaklar” sözü verdi.

İşçi sınıfına ait bir aileden geldiğinin tekrar altını çizen Starmer, kamu hizmetleri yoluyla işçi sınıfı bir ailelerin hayatının kolaylaştırılacağı vaadetti.

Konuşmasına başlarken rakibi Rishi Sunak’a teşekkür eden Starmer kürsüden ayrılırken “İşimiz acil ve bugün başlıyoruz” şeklinde konuştu.

Rishi Sunak Muhafazkar Partli Liderliğini Bırakıyor

Starmer’in açıklamasının yaptığı Başbakanlık rezidansının önünde birkaç saat önce, genel seçimlerde partisi tarihi bir yenilgiye uğrayan Muhafazakar Lider Rishi Sunak, resmi düzenlemeler tamamlandıktan sonra partisinin genel başkanlığından istifa edeceğini açıklamıştı.

Starmer’ın Kabinesinde Kesinleşen Bakanlar

İşçi Partisi’nin ana muhalefet döneminde de gölge başbakan yardımcılığı görevini yürüten Angela Rayner, yeni kabinede başbakan yardımcısı görevine atandı. Dışişleri Bakanlığı’na David Lammy, Savunma Bakanlığı’na John Healey, İçişleri Bakanlığı’na Yveet Cooper getirildi. Maliye Bakanlığı’na atanan Rachel Reeves Birleşik Krallık’ın ilk kadın maliye bakanı oldu. Gölge kabinede de yer alan Reeves, Starmer’ın seçim kampanyasında da önemli bir rol oynamıştı. 

Diğer bakanlıklar henüz kesinleşmemekle birlikte gölge kabinede yer alan isimlerin yeni kabinede yer alması bekleniyor. Adalet Bakanlığı’na Shabana Mahmood, Sağlık Bakanlığı’na Wes Streeting, Eğitim Bakanlığı’na Bridget Phillipson, Enerji Bakanlığı’na Ed Miliband, Hazine Bakanlığı’na Darren Jones, Ticaret Bakanlığı’na Jonathan Reynolds, Kültür Bakanlığı’na ise Thangam Debbonaire’nın atanması bekleniyor.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,629BeğenenBeğen
2,203TakipçiTakip Et
19,906TakipçiTakip Et
411AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER