19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Karşıyaka’da Anma: “Ateşi Bulanlar Utandı, Madımak’ı Görünce”

(İSTANBUL) – Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Dikmen’de bu sabah 08:30’da buluşan Alevi kurumlarının 6 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan’ı Anma Etkinlikleri’nde katledilen canların uğurlandığı yerde buluşarak başlattığı kortej, 22 kilometrelik yürüyüşün ardından Karşıyaka Mezarlığı’na ulaştı.

Karşıyaka Mezarlığı’nda ölen canların isimlerinin birer birer sayıldığı açıklamanın ardından kurum temsilcileri ve siyasiler Yol TV mikrofonlarına açıklamalar yaptı.

PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş

“31 yıl önce Dikmen’den, 297 numaralı binanın önünden canlarımızı Karşıyaka Mezarlığı’na nasıl yürüyerek getirdiysek, yine temsili bir yürüyüş yaptık 200 kişiyle. İstedikleri kadar davayı zaman aşımına uğratsınlar, bu davanın uluslararası normlarda devam etmesi için elimizden gelen mücadeleyi sürdüreceğiz.”

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan

“Canlarımızı toğrağa sırladığımız alana doğru gidiyoruz. Canlarımıza sözümüz vardı, unutmadık unutturmayacağız. Bu davanın hesabı sorulana kadar da mücadelemiz devam edeceğiz. Katillerin adalet önünde hesap vermesi için mücadeleye devam edeceğiz.”

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol

“Ne yazık ki katliamların, cinayetlerin, toplu soykırımların yaşandığı bir coğrafyadayız. Sivas da bu acılardan biri. Bir insanlık suçunun yok sayılmasına izin vermemek gerekiyor. Acil iki talebimiz var. Dava bir insanlık suçu sayılmalı ve zaman aşımı kaldırılmalıdır. Madımak da müze yapılmalıdır; bu en azından acıların bir miktar hafiflemesine sebep olacaktır.”

Basın Açıklaması: “Ateşi bulanlar utandı, ateşi görünce.”

“Madımak utanç müzesi olacak diye haykıranlar merhaba. Koray’ın umudunu taşıyan, Asuman’ın semahını dönenler, Hasret’in türküsünü söyleyenler merhaba. Madımak 31 yıldır sönmeyen ateşin adıdır. Kerbela’daki Yezit nefesin 21. yüzyılda harladığı ateşin adıdır. Madımak, vicdanların yitirildiği, yobazlığın tekbir naralarıyla boy gösterişinin adıdır. Katliamın 31. yılında canlarımızı toprak ananın kucağına sırladığımız bugün de yine burada ve bir aradayız. Ölüm utandı Madımak’ta, insanlık utandı, su utandı Madımak’a yetişemeyince. Ateşi bulanlar utandı, ateşi görünce. Katliamcılar ve onları koruyanlar utanmadılar. Katilleri affedenler utanmadılar. Biz Madımak’ın utancını size unutturmayacağız. Bir ölür, bin geliriz. Pir Sultan’ın inancı, direnci ve bilinciyle sizleri saygıyla selamlıyoruz.”

Saygı duruşunun ardından katledilenlerin isimleri anıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER