22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Öğretmenlik Meslek Kanunu Görüşmeleri

(TBMM) – TBMM Genel Kurulu’nda, öğretmen adaylarının eğitimi ve atanma süreçlerini yeniden düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, “Bu kanun bugün, yarın kanunlaşsa bile bir önceki kanun gibi Anayasa Mahkemesi’nden dönecek, buna emin olabilirsiniz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’nin tümü üzerine görüşmeler tamamlandı.

Partiler Adına Kanunla İlgili Konuşan Milletvekilleri

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, teklifin kanunlaşsa bile Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini belirterek şunları söyledi:

“Öğretmenlerimizin çok sorunu var, öğretmenlerimiz bu sorunları dile getirmek istiyorlar maalesef, şu anda Ankara sokaklarında öğretmenlerin bakanlıktan Meclis’in önüne kadar yürümesini engellemek büyük bir siyasal faaliyet olarak görülüyor. Öğretmenlere zulmedilmesinin kimseye bir faydası yok. 500 metre yürüyecekler diye sabahtan bu yana bekletiliyorlar, öğretmenlerimize bu zulmü durdurun diyorum, çeşitli polisiye tedbirler almayın diyorum. Eğitim paydaşlarıyla konuştunuz mu? Hayır. Sendikalarla konuştunuz mu? Hayır. Ne yaptı Bakanlık? Sözde Bakanlık hazırlamamış yasa teklifini ama bir PowerPoint sunumu yaptılar, o sunumu sendikalara göstererek -sözde- sürece dâhil etmiş oldular. Bu kurumları davet ettiniz mi? Eğitim STK’lerini davet ettiniz mi? Hayır. Şuna emin olabilirsiniz: Bu kanun bugün, yarın kanunlaşsa bile bir önceki kanun gibi Anayasa Mahkemesi’nden dönecek, buna emin olabilirsiniz. Sizi bir kere daha uyarmak bizim görevimiz. Tıpkı bir önceki meslek kanununda olduğu gibi, tıpkı altı yıl önce başvurduğumuz üniversite rektörlerinin ve YÖK’ün yapısını belirleyen kanun hükmünde kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi gibi ancak siz Anayasa’ya meydan okumak istiyorsunuz ancak siz Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımamak istiyorsunuz.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu

DEM Parti Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, kanun ile öğretmenlerin önüne engelli bir yol getirileceğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Öğretmenleri de bu proje kapsamında görevlendirebilmemiz, şekillendirebilmemiz, en başta da eleyebilmemiz gerekiyor diye düşünmüşler anladığımız kadarıyla çünkü ‘Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’ diye bize sundukları bu teklifte ağırlıklı olarak karşımıza çıkan bir akademi görüyoruz. Bakın, ‘Millî Eğitim Akademisi’ dedikleri şey şöyle bir şey: İşte, gençler eğitim fakültelerini bitirecekler, oradan mezun olacaklar, KPSS’ye girecekler, başarılı olacaklar, mülakata girecekler, oradan da başarılı olacaklar, nereye gelecekler? Akademiye. Akademiye geldiklerinde iş bitmeyecek. Akademideyken çalıştıkları okullarda 14 bin lirayla çalışacaklar, asgari ücretin altında ‘Bunu denkleştireceğiz’ falan dediler Komisyonda ama ben önümdeki tasarı üzerinden konuşuyorum, sadece sağlık sigortaları yapılacak, başka hiçbir şeyleri yapılmayacak yani prim gününe sayılmayacak o çalıştıkları günler ve 3 dönem ila 4 dönem arasında bir eğitime tabi tutulacaklar bu Akademide. Bitmedi, Akademinin sonunda tekrar yazılı sınav, tekrar mülakat… Zaten mülakatın ne anlama geldiğini biz çok iyi biliyoruz. Mülakat demek benim istediğim gibi misin yani benim ideolojime uygun musun, değil misin yaklaşımıdır ve engelli koşu gibi, KPSS-mülakat, Akademi-mülakat; ya, bu engelli koşuyu kim, nasıl tamamlayacak gerçekten ben çok merak ediyorum.”

İyi Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat

İYİ Parti Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Şenol Sunat, kanun teklifinin öğretmenlik mesleğini tehdit edici ve akademiyi baskı altına alma hedefiyle hazırlandığına dikkati çekti. Sunat’ın kanunun tümü üzerine açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Hiçbir ilmi çalışmanın eseri olmayan, eğitim paydaşlarının görüşleri alınmadan, biz yaptık oldu anlayışıyla hazırlanan, muğlak ve belirsiz ifadeler içeren bu teklifin geri çekilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylüyoruz İYİ Parti olarak. Bu kanun teklifini incelediğimde dayattığınız Millî Eğitim Akademisi vasıtasıyla Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle ortaya koyduğunuz evlatlarımızı kendi ideolojinize uygun kimlik çalışmalarına yönlendirecek, beyin yıkayacak öğretmen yapısını oluşturmaya çalışıyorsunuz gibi geldi. Fikriiktidarınızı gerçekleştirmek için atılan beyhude adımlardır bunlar. Çok ilgi çekici, hem yeni müfredat programınızda hem de bu taslak metinde işte Atatürk ilke ve inkılapları, Atatürk milliyetçiliği ifadelerini geçirmemek için büyük bir çaba sarf ettiğinizi görüyoruz. Üstünü örtmek için ‘Millî Eğitim Bakanlığı Temel Kanunu ve Anayasa’da geçtiği gibi…’ deyip geçiştirmişsiniz. Samimiyseniz -ki inşallah öyle olduğunu düşünüyorum- önergeyle bunu düzeltin.”

Saadet Partisi Grubu Adına Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan

Teklifin tümü üzerinde Saadet Partisi Grubu adına söz alan Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, şunları söyledi:

“Temel sorun eğitime özel sektör işletme, kar-zarar mantığıyla bakılmasında. Maalesef ki ülkemizde en fazla eğitim fakültesi mezunu piyasada boş gezdiği halde bunlara biraz daha yenisi eklenerek yeni işsiz öğretmenler ordusu ortaya çıkarılacak. Burada şunu da net olarak görüyoruz ki yasanın en vahim yönü yeni bir KHK yasası olması. Bu ambalajla bir şekilde şimdiye kadar despotça yaptığınız KHK’li ihraçları bundan sonra legal hâlde yapacaksınız. Herhangi bir aday, öğretmenliği kazanmış, akademide öğrenci, sonra ‘Sen başarısız oldun’ deyip ihraç edeceksiniz. Arkadaşlar, şunu anlamıyorsunuz: Ülkede iktidar her an değişebilir, her an başkasının eline bu yetkiler geçer. Onun için de sistem adil olmalı, herkesin bu ülkenin eşit vatandaşı olduğu hesaplanılarak yasa getirilmeli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER