22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Amasya Kirazlıdere’de Alevileri Taciz Eden Bildiri Vakası Mecliste

(İSTANBUL) – Alevilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Amasya’nın Kirazlıdere Mahallesi’nde Muharrem orucunun birinci günü (7 Temmuz 2024) birçok evin kapısına “Hacet Namazı” başlıklı, kime ait olduğu belli olmayan ve hiçbir iletişim bilgisi de bulunmayan bir bildiri bırakıldı.

İsimsiz olarak basılmış olan bildirinin başlığı “Bir tek dilekle mutluluğun kapısını açın.” Dini içerikli bildiride alt manşet olarak “Ya rabbi, ben de ölmeden önce ruhumu sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur benim de ruhumu sana ulaştır” ibareleri yer alıyor. Bildirinin Aleviler’i hedef aldığı net olarak anlaşılırken, bildiriyi kaleme alanın belli olmayışı tehdit ve taciz amacı taşıdığı şüphelerini artırıyor.

Kirazlıdere’de İkinci Taciz Vakası

“Hacet Namazı” bildirisi Aleviler’i hedef alan ilk vaka değil. 2015 Mayısı’nda yaşanan olayda Kirazlıdere Mahallesi’nde Alevilerin yaşadığı evlerin kapısına çarpı işareti koyulmuştu.

Hacet Namazı Bildirisi Meclis Gündemine Geldi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle meclise bir soru önergesi verdi.

Celal Fırat’ın X (Eski adıyla Twitter) hesabından “Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Amasya’nın Kirazlıdere Mahallesi’nde, 7 Temmuz gecesi evlerin kapılarına bırakılan ‘hacet namazı’ bildirileriyle alakalı TBMM’ye verdiğimiz soru önergesi” notuyla yayınladığı soru önergesi şu şekilde:

Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Celal FIRAT, İstanbul Milletvekili

Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Amasya’nın Kirazlıdere Mahallesi’nde, 7 Temmuz gecesi birçok evin kapısına “Hacet Namazı” başlıklı bildiri bırakılmıştır. Hangi örgüte ait olduğu bilinmeyen notta, Hacet Namazının nasıl kılınacağına dair detaylar yer alıyor. Fotokopiyle çoğaltılmış ve kime ait olduğu bilinmeyen bu dini içerikli bildiri halkı tedirgin etmiştir. ‘Bir tek dilekle mutluluğun kapısını açın’ başlıklı bildiride hacet namazının ne olduğu, nasıl kılınacağı hakkında bilgiler yer alıyor. Bıraktıkları bildirinin altında kesinlikle hiçbir kurum ve kuruluşun isminin yazmadığı görülmüştür.

Amasya’da bir takım dini cemaatler ve vakıfların hedefinde Alevi çocukların var olduğu, yaz aylarında Alevi çocuklarının mahallelerde toplanıp Kur’an kurslarına götürüldüğü, gitmeyenlere ise bildiri dağıtıldığı iddia edilmektedir.

Mahalleli, yaşananlardan dolayı oldukça rahatsız ve tedirgindir. Bu bildirileri bırakanların yetkililer tarafından acilen bulunmasını haklarında hukuki işlem yapılmasını talep ediyorlar.

Bu bağlamda;

  1. Amasya’nın Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Kirazlıdere Mahallesinde, “Hacet zamanı” başlıklı bildirinin evlerin kapılarına kimler tarafından bırakıldığı tespit edilmiş midir?
  2. Dini içerikli bu bildirinin sadece Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Kirazlıdere Mahallesinde ve Muharrem ayının ilk gününde dağıtılmasının sebepleri araştırılacak mıdır?
  3. Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Kirazlıdere mahallesinde Muharrem orucunun ilk gününde dini içerikli bildirinin dağıtılması bir tesadüf müdür?
  4. Amasya’nın Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Kirazlıdere Mahallesini gören mobese kameraları incelenmiş midir?
  5. Amasya’da bir takım dini cemaatler ve vakıfların yaz aylarında Alevi çocuklarını Kur’an kurslarına götürüldüğü iddiaları doğru mudur?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER