22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

TÜİK’e Bir Dava Daha

(ANKARA) – Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) madde sepeti ve fiyatlarının açıklanması için açtığı ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi’nin 15/09/2023 tarihli kararı neticesinde TÜİK’in açıklamakla yükümlü olduğu fakat yargı kararına rağmen verileri iletmeyeceğini beyanın ardından, maaş zam döneminde şüpheli bulunan enflasyon verileri nedeniyle giderek büyüyen protestolar, yargı süreçlerine dönüşüyor.

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası, (Eğitim Gücü Sen) Türkiye İstatistik Kurumu’na gerçek enflasyon verilerini açıklamadığı gerekçesiyle Danıştay’da dava açtı. Sendikadan yapılan açıklamada, ”Sepette yer alan ürünlerin fiyatlarının güncel fiyatlardan uzak olması nedeniyle enflasyon oranının düşük çıkarılması kamu çalışanının sadece ilgili yılını değil daha sonraki yılları maaş hesaplaması hatta ve hatta emekli maaşının düşük hesaplanmasına neden olacaktır” denildi.

Eğitim Gücü Sen yaptığı yazılı açıklamayla açıklanan enflasyon sepeti verilerinin gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle Danıştay’da dava açtıklarını duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada, ”Bahse konu bazı madde ve sepet ürünleri fiyatlarının piyasadaki cari fiyatların çok çok altında kaldığı görülmektedir’’ ifadelerine yer verildi.

”Düşük maaş hesaplamalarına neden olacaktır”

Çalışanların maaş artışları ve özlük hakları konusunda belirleyici unsur olması gerekçesiyle enflasyon verilerinin önemine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sepette yer alan ürünlerin fiyatlarının güncel fiyatlardan uzak olması nedeniyle enflasyon oranının düşük çıkarılması kamu çalışanının sadece ilgili yılını değil daha sonraki yılları maaş hesaplaması hatta ve hatta emekli maaşının düşük hesaplanmasına neden olacaktır. Bu zaviyeden bakıldığında ilgili kurum tarafından düşük çıkarılan enflasyon oranı kamu çalışanlarının hayat boyu gelirlerinin azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu husus kamu çalışanlarının reel olarak alım gücünde yani satın alma gücünde olumsuz bir durum yaratmaktadır. İlgili kurumun yanlış hesaplamaları nedeniyle kamu çalışanlarının zarar gördüğü aşikardır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER