22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Beştaş: Ensest, şiddet, tecavüz, aile birliğine zarar vermiyor mu?

(ANKARA) – DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, 9. Yargı Paketi’nde yer alan kadının evlenince eşinin soyadını alması düzenlemesinin ‘aile bütünlüğüne zarar verir’ gerekçesiyle savunulmasını eleştirdi. Beştaş, “Ensest, şiddet, istismar, tecavüz, cinayet aile birliğine zarar vermiyor mu? Bunu önlemek için kılınızı kıpırdatmıyorsunuz, ama ‘soyadını değiştirelim’ diyorsunuz. Böyle bir aile bütünlüğünü koruma anlayışı olabilir mi” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu’nda kamuoyunda ‘9. Yargı Paketi’ olarak bilinen 38 maddelik ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye devam ediyor.

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, kadının evlenince eşinin soyadını alması yönündeki düzenlemenin ‘Aile bütünlüğüne zarar verir’ şeklinde savunulmasına tepki gösterdi. Danış Beştaş, şöyle konuştu:

Beştaş: “Ensest, şiddet, istismar için kılınızı kıpırdatmıyorsunuz”

“Soyadı meselesinde ‘Aile bütünlüğüne zarar verir’ diyorsunuz. Aileyi savunurum ama aile birliğini nasıl savunuyorum biliyor musunuz? Ailede eşler arasında eşitlik, saygı, ebeveynlik konusunda eşit haklar olur. Ailede şiddet, istismar, ensest olmaz. Ensest, şiddet, istismar, tecavüz, cinayet aile birliğine zarar vermiyor mu? Bunu önlemek için kılınızı kıpırdatmıyorsunuz? Ama ‘soyadını değiştirelim’ diyorsunuz. Böyle bir aile bütünlüğünü koruma anlayışı olabilir mi? Bizim soyadımız, bizim benliğimiz. Biz kendi soyadımızla yaşamak istiyoruz. Ailede eşitlik olmadan toplumsal bir eşitlik olamaz. Önce ailede, sonra toplumsal eşitlik olacak. Aile bütünlüğüne, aileye zararı şiddet, tecavüz, istismar, takip, hakaret veriyor. Bunlarla mücadele edelim, biz varız.”

Beştaş: “Aile reisliği kavramı geri getiriliyor”

2002 yılında ‘Aile reisliği’ kavramı kaldırıldı. Bu soyadı kanunu dayatmasıyla reislik getiriliyor. Erkek tekrar evin reisi ilan ediliyor. Soyadıyla bu mesele devam etsin deniyor. Erkeğe tanınan çocuğuna soyadı belirleme hakkı, kadına da tanınmalı. Soy meselesini temelden reddediyoruz. Aileyi soyadıyla özdeşleştirmiyoruz. Soyadına erkek egemen perspektiften bakmıyoruz. Buradaki amaç soyadı meselesi değil. Buradaki amaç sizin toplumu dizayn etme isteğiniz, arzunuz. Kadının kimliğine, iradesine tanımama yaklaşımınızdır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER