19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Dersimli Bahar Bektaş ve Ödüllü Filmi ‘Sürgün Asla Bitmez’

(İSTANBUL) – 2024 yılı içerinde “Exile Never Ends” (Sürgün Asla Bitmez) isimli belgesel filmiyle DOK.fest München’de yetenek ödülü ve Filmfestival Max Ophüls Preis’da en iyi belgesel ödülünü kazanan Dersimli yönetmen Bahar Bektaş, otobiyografik eserinde bir Kürt-Alevi aile olarak Almanya’ya göçleri, uğradıkları ırkçı muameleler ve köklerine duydukları özlemi beyaz perdeye taşıyor.

Sürgün Asla Bitmez isimli belgesel film, festivallerde topladığı ödüllerin ardından özel bir gösterim için Almanya’nın Münster şehrindeydi. Odak Enternasyonal Kültür Merkezi ve Cinema & Kurbelkiste işbirliğiyle 6 Temmuz 2024’te düzenlenen gösterime katılım yoğundu.

Sürgün Asla Bitmez: Buruk ve Tanıdık Bir Hikaye

Erkek kardeşi Taner’in Almanya’da bir cezaevinde sınırdışı edilmeyi beklediği bir dönemde ailesinin hikayesini kayıt altına almaya karar veren Bahar Bektaş, ailenin geçmişe dönük yaşadıklarını, 1989 yılında Almanya’ya kaçışlarını ve karşılaştıkları türlü zorluklarla başa çıkma hikayelerini sade ve duru bir bakışla ekrana yansıtıyor.

Göç: Sonsuz Bir Döngü

30 yıl önce Türkiye’de bir cezaevindende gördüğü işkencenin ardından Türkiye’yi terk eden babanın, Almanya’da bir cezaevinde deport edilmeyi bekleyen oğluna uzanan hikaye, göçün bitimsiz bir süreç olduğunu gözler önüne seriyor.

Sinemayla bağının yanı sıra aynı zamanda bir sosyal pedagog olan Bahar Bektaş, kendi ailesinin hikayesini anlatırken, aslında tüm göç mağdurlarının da hikayesine dokunuyor.

DOK.fest München Jürisi’nin Değerlendirmesi

“Bir belgeselin sürgün deneyiminin tüm karmaşıklığını yansıtması nadirdir. ‘Sürgün Asla Bitmez’ iki sürgünü konu alıyor: Türkiye’den Almanya’ya zulümden kaçan Kürt bir ailenin ve büyüdükleri ülkeyle (Almanya) ilişkilerini sorgulayan iki oğlunun hikayesi. Bu çok katmanlı ve samimi hikaye, aile üyelerinin karmaşık duygularını hassas bir şekilde takip eden, kendine ait bir alan açan, yerinden edilmenin ve yeni başlangıçların duygusal ve coğrafi boyutlarını araştıran Bahar Bektaş tarafından anlatılıyor. Jüri, çok yetenekli olan bu yönetmenin sergilediği duyarlılığı ve araştırmacılığı takdir etme konusunda oybirliğiyle karar aldı. Tebrikler!”

Filmfestival Max Ophüls Preis Jürisi’nin Değerlendirmesi

“Kalıcı olağanüstü hal durumundaki bir aile. Geçmişle gelecek arasındaki gerilimde normal bir yaşam için mücadele ettiklerini, kendi kültürel kimliklerini bütünleştirip koruduklarını görüyoruz. Aile bütünlüğü de en az ev kavramı kadar değişkendir. Başlangıçta parçalı olan ipuçları ve ihmallerden oluşan anlatı, etkileyici bir şekilde bir araya gelerek samimi ve güçlü bir portre oluşturuyor. Yönetmen Bahar Bektaş bize acı bir şekilde gösteriyor ki SÜRGÜN ASLA BİTMEZ.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER