20.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe

Bakan Tekin’in Öğretmenlik Meslek Kanunu Kabul Edilemez

(ANKARA) – Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, öğretmen sendikalarını, meslek örgütlerini ve uzman akademisyenleri dışlayan, öneri ve taleplerini reddeden yeni bir yasa teklifini TBMM’ye sunması, eğitim camiasında tartışma yarattı. Tekin’in bu girişimi, kendisinden önceki bakan Mahmut Özer’in iki yıl önce çıkarttığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nu tamamıyla değiştirme çabası olarak görülüyor.

Kanun, Yaklaşık 1 Milyon Öğretmeni Mağdur Edebilir

2022 yılında eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından çıkarılan Öğretmenlik Mesleği Kanunu, öğretmenlik mesleğinin nitelik ve saygınlığını artırmayı amaçlayan düzenlemeler içeriyordu. Ancak, bu yasanın uygulamada iki yılını doldurmadan değiştirilmek istenmesi, yaklaşık 1 milyon öğretmeni ağır mağduriyetlerle karşı karşıya bırakacağı endişesini doğurdu.

Bakan Tekin’le Eğitimde Sömürü Hız Kesmeden Devam Ediyor

Yeni yasa teklifinde, öğretmenlerin ücret, özlük hakları gibi sorunlarına yönelik düzenlemeler bulunmuyor. Teklif, genç öğretmenlerin sömürülmesine zemin yaratan ücretli öğretmenlik ve sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılmasını içermiyor. Bunun yerine, getirilen baraj, eleme, sınav ve mülakat sistemiyle partili öğretmen kadrolaşmasına kapı açılıyor. Eğitim-öğretim sistemini, okulları ve öğretmenleri partizanlaştırma amacı taşıdığı iddia edilen bu düzenleme, eğitim camiasında tepkiyle karşılandı.

Kanun Teklifiyle İlgili CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Açıklama Yaptı

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bu yasa teklifine sert eleştirilerde bulundu. Toprak, “Sanki iktidar değişmiş gibi kendisinden önceki bakanın iki yıl önce çıkarttığı yasayı çöpe atan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğretmen sendikalarını, meslek örgütlerini, uzman akademisyenleri dışlayan, öneri ve taleplerini reddeden bir yaklaşımla bu yasa teklifini TBMM’ye dayatması kabul edilemez. İktidarın yapboza çevirdiği ilk ve orta öğretim kurumlarındaki yakıcı sorunları, öğretmenlik mesleğinin nitelik ve saygınlığını dikkate almadan hazırlanan bu teklifin tek hedefi, iktidara biat edecek öğretmen kadroları oluşturmaktır” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER