19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

İzmir Güzeltepe’de Alevilere Süleymancı Kuşatması

(İSTANBUL) – Türkiye’nin dört bir yanında yurtlar açan, ekonomik açıdan darda olan ailelerin çocuklarını tuzağa düşürerek tarikata sokmak için faaliyetleriyle de bilinen Süleymancılar, bu kez de İzmir’in Alevi mahallelerinden Güzeltepe’yi seçti.

Basına yansıyan çok sayıda taciz ve darp haberinin yanı sıra, Konya Taşkent ve Adana Aladağ’da onlarca öğrencinin ölümüne de sebep olan Türkiye’nin en büyük Nakşi eğilimli tarikatlarından Süleymancılar’ın Güzeltepe’de açtığı yurda Aleviler büyük tepki gösteriyor.

Güzeltepe’de “Özel Savaş Uygulaması”

Pirha’dan Ersin Özgül’ün haberine göre bölgede yaşayan Kürt, Alevi ve sosyalist vatandaşlar, durumdan oldukça rahatsız. Pirha’ya konuşan Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şube Eş Başkanı Fırat Dikmen, “Ülkede gericileşen ortam ailelerin kendi çevresinde de sirayet ediyor. Buda her ailenin çocukları için endişe duymasına sebeptir. Bu mahalleler özel savaşın en çok uygulandığı mahallelerdir. Asimilasyon ve yozlaştırma politikası bir yana bir de tarikat saldırıları insanlar için tehlike görülüyor” ifadelerinde bulundu.

Süleymancılar Neden Güzeltepe’yi Seçti?

Fırat Dikmen, Ersin Özgül’e verdiği röportajında Güzeltepe’nin 1966 Varto depreminden sonra göçle kurulan bir mahalle olarak doğal bir politik karakteri olduğunu, 15-16 Haziran 1970’de işçi direnişlerinin mahallede yoğun olarak yaşandığını, 1980 darbesiyle de direniş ve gözaltıların yine yoğun olduğunu ve bu bölgenin Süleymancılar tarafından seçilmesinin şans eseri olmadığını belirtiyor.

Tarikatların Eğitim Alanına Yerleşmesi

AKP hükümeti tarafından eğitim alanının bilinçli olarak iki strateji doğrultusunda tarikat ve cemaatlere bırakıldığı biliniyor. Bunlardan biri ÇEDES ve benzeri projelerle tarikatları okullara sokmak, diğeri ise yurt hizmeti sağlamak gibi sosyal devletçi politikalardan vazgeçmek suretiyle bu alanı tarikatlara açmak.

Bu ajanda doğrultusunda geçtiğimiz yirmi yılda kendine kurs ve yurtlar bağlamında büyük yer edinmiş yapılaran da biri de Süleymancılar ya da kendi deyişleriyle Süleymanlılar. Fakat Güzeltepe’nin Kürt, Alevi ve sosyalist halkının direnişinden pek hoşnut kalacakları söylenemez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER