19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Zini Gediği Katliamı, 86. Yılında Anılacak

(İSTANBUL) – Zini Gediği İnisiyatifi, 8 Ağustos 1938 tarihinde Erzincan’ın Kılıçkaya Köyü’nde yaşanan ve 97 köylünün kurşuna dizilerek katledildiği acı olayı anmak için bu sene de etkinliğini düzenliyor.

8 Ağustos 2024 Perşembe günü saat 16:00’da başlayacak etkinlikte semaha durulacak, gülbanglar ve deyişler seslendirilecek.

Zini Gediği İnisiyatifi’nden Davet Var

Zini Gediği İnsiyatifi yaptığı açıklamada, “Zini Gediği’ne getirilenlerin tümü yargısız infazla kurşuna dizildi. Cesetler kurda, kuşa yem edildi. Bu ıssız dağlarda 97 köylü katledilirken, aileleri de bilemedikleri bir yolculuğa; sürgüne zorlanmışlardır. Bu kırımı hatırlatmak, katledilen atalarımızı anmak üzere, sizleri 8 Ağustos’ta, saat 16:00’da, Erzincan Kılıçkaya’daki etkinliğe davet ediyoruz. Kayıp yakınları, siyasi partilerimiz, sendikalarımız, odalarımız ve tüm demokrasi güçlerimizin desteğiyle yapacağımız anma etkinliğimize katılımınızı bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz” ifadelerinde bulundu.

Alevi Bileşenleri Erzincan’a Gidiyor

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe de yaptığı açıklamada, “Göreve geldiğimden beri her yıl dernek olarak anamaya katılım konusunda çağrımızı yapıyoruz. Tabi bir anma komitesi var ve biz de o komitenin çağrısına dahil oluyoruz. PSAKD Genel Merkez olarak bizler de anma programına katılacağız” dedi.

Katliamlarla Dolu Anadolunun Bir Diğer Acısı

Dersim Katliamı’nın ertesinde, Erzincan’ın köylerinden toplanan ve içlerinde çocuk ve yaşlıların da bulunduğu Dersim kökenli 97 Alevi canın kurşuna dizildiği olayın gerçekleştiği alan, yasak bölge içinde kalması sebebiyle 1950’lere kadar katledilenlerin aileleri tarafından ziyaret edilemedi.

Zini Gediği İnsiyatifi’nin Hukuki Girişimi

Zini Gediği İnisiyatifi, 9 Eylül 2011 tarihinde konuyu yargıya taşıyarak toplu mezarın bulunduğu yerin incelenmesini istedi. Erzincan Savcısı Mehmet Can Mıhçı, bunun bir “asayiş sorunu” olduğunu, soykırım olarak addedilemeyeceğini ve zamanaşımına uğradığını gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi. İç hukukun kilitlendiği noktada dava, 2012 yılıdna AİHM’ye taşındı.

Munzur Dağları’nda Anıt Mezarın Yükselişi

2014 tarihinde Zini Gediği İnisiyatifi’nin girişimiyle toplu mezarın bulunduğu alanda bir anıt mezar inşa edildi. Anıt mezar, kimliği belirsiz kişilerce 8 Temmuz 2014’te saldırıya uğradı ve yıkıldı; fakat tekrar inşa edilerek 8 Ağustos’taki anmada açıldı. Saldırıyla ilgili meclise verilen soru önergesi sonucu bir netice alınamadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER