19.3 C
İstanbul
20 Eylül 2024, Cuma

Zini Gediği’nde Katledilen Canlar, Kılıçkaya Köyünde Anıldı

(İSTANBUL) – Zini Gediği İnisiyatifi’nin 6-7-8 Ağustos tarihlerinde Erzincan’ın Kılıçkaya Köyü’nde düzenlediği anma etkinliği tamamlandı. 86 yıl önce 8 Ağustos’ta kurşuna dizilerek katledilen 97 can anıldı.

Anma etkinliklerine Dersim Belediye Eş Başkanı Cevdet Konak, PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Kılıçkaya ve çok sayıda yurttaş eşlik etti.

Zini Gediği Anma Etkinliği 3 Gün Sürdü

6-7 Ağustos’ta gerçekleşen yayla ve anıt mekanın ziyaretlerinin ardından, 8 Ağustos’taki anma programında çerağlar uyandırıldı ve saygı duruşunun ardından açıklamalar devam yapıldı.

Anıt Mekan Ziyareti

Anma Etkinliği’nde Yapılan Konuşmalardan Kısa Özetler

Alevi bileşenleri ve siyasilerin katılımcı olarak yer aldığı anmada 86 yıl önce yaşanan katliama ilişkin farkındalık oluşturma çabaları doğrultusunda hakikatler dile getirildi.

Cuma Erçe: “Bugün burada olmak ve hafızayı tekrarlamak çok önemli. Bugün Alevilerin inancına saldıranlar bir taraftan Kürtlerin diline saldırıyor. O yüzden ezilenlerin hep birlikte mücadele etmekten başka şansı yok.”

Ali Rıza Bilir: “Bize yaşatılan katliamlara karşı şimdiye kadar diz çökmedik; bundan sonra da diz çökmeyeceğiz. Biz Dersim Dernekleri Federasyonu olarak hem Türkiye hem de Avrupa’daki Alevi kurumlarıyla bir araya gelerek Dersim Katliamı’yla ilgili bir anıt yapmak istiyoruz.”

Kadriye Doğan: “Bizlerin örgütlenerek bir olmamız gerekiyor. Aksi halde geçmişte yapılanlar gelecekte de yapılacaktır.”

Cevdet Konak: “Zini Gediği’nde ve Dersim’de katledilen canlarımızı saygıyla anıyoruz. Biz kimliğimizi, dilimizi, inancımızı, kültürümüzü koruduğumuz zaman toprağa düşenlere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Bize yaşatılan katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız.”

Çiçek Otlu: “Acılarımız ortak ama iktidarlar bize yaşatılan katliamları unutmamızı istiyor. Katliamcı zihniyete karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Kaç yıl geçerse geçsin katliamları unutmayacağız.”

Anma programı, yapılan konuşmalarının ardından lokma pay edilmesiyle sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,657BeğenenBeğen
2,183TakipçiTakip Et
19,866TakipçiTakip Et
365AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER